Vosganian: profetia lui Catavencu s-a indeplinit. Avem si noi falitii nostri

Marti, 10 August 2010, ora 23:59
3126 citiri
Vosganian: profetia lui Catavencu s-a indeplinit. Avem si noi falitii nostri

"Numarul de insolvente a crescut atat de mult incat in primele 3 luni ale acestui an au fost mai multe decat in tot anul 2008. Partea tragica este ca in timp ce la nivelul capitalului privat, peste 90% este de provenienta straina, la nivelul falimentelor peste 90% sunt de provenienta romaneasca. Din pacate, profetia lui Catavencu s-a indeplinit. Avem si noi falitii nostri", a declarat fostul ministru de finante Varujan Vosganian, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Au facut banii imprumutati de la FMI altceva decat sa mentina pentru inca un an incompetenta in administratia publica?

Banii proveniti de la FMI au compensat o parte din incapacitatea guvernamentala. Daca m-ati fi intrebat acum un an si jumatate, va spuneam sa mai asteptam cu imprumutul.

Acum, insa, dupa cum au mers lucrurile, imi dau seama ca fara acest imprumut ar fi fost un adevarat dezastru. Bugetul ar fi fost nesustenabil si in aceasta situatie s-ar fi contaminat si piata valutara.

Din pacate, Fondul Monetar a tolerat incompetenta guvernamentala si faptul ca in 2009 nu s-au luat decat masuri disparate, cum ar fi concediul fara plata la bugetari sau neinlocuirea pensionarilor anticipate cu noi angajari, astfel incat s-a ajuns la situatia de acum.

Chiar si asa, masura de reducere a salariilor este neinchipuit de severa. Niciodata, in istoria moderna a lumii, un guvern nu a luat o astfel de masura impotriva medicilor, profesorilor si militarilor sai.

Ce preferati pentru administratia publica: terapia de soc sau adaptari graduale?

In dezbaterea privind terapia soc si terapia graduala, conceptul pe care l-am introdus este acela de terapie ferma. Nu conteaza atat duritatea sau brutalitatea unei terapii, cat eficienta ei.

O terapie este eficienta daca taie cat trebuie si adauga cat trebuie, este inteleasa si suportata de catre populatie.

Romania nu mai are de ce sa treaca printr-o terapie soc. Ea era caracteristica trecerii de la comunism la capitalism.

Avem nevoie de o terapie ferma care sa imbine orizonturile de timp si care sa aseze conceptele asa cum trebuie.

Nu vorbesc despre reducere de cheltuieli bugetare ci despre redimensionare. Sunt si locuri unde trebuie cheltuit mai mult.

Cum vor arata primele semne de imbunatatire pentru mediul de afaceri?

Primele semne o sa urmeze unei ieftiniri a resurselor.

Suntem intr-un moment in care unele tendinte sunt contrare, impozitele au crescut iar creditul risca din nou sa se scumpeasca din cauza inflatiei, ceea ce va mai amana relansarea economica.

Dar semnele relansarii se vor vedea in faptul ca va fi mai ieftin sa incepi o afacere.

Cum comentati cresterea foarte puternica a insolventelor din randul IMM-urilor? 

Numarul de insolvente a crescut atat de mult incat in primele 3 luni ale acestui an au fost mai multe decat in tot anul 2008.

Partea tragica este ca in timp ce la nivelul capitalului privat, peste 90% este de provenienta straina, la nivelul falimentelor peste 90% sunt de provenienta romaneasca.

Din pacate, profetia lui Catavencu s-a indeplinit. Avem si noi falitii nostri.

Va plati economia romaneasca un pret mare pentru ca nu a sustinut mediul de afaceri la timp?

Economia romaneasca plateste acest tribut buimacelii si pripelii guvernamentale pentru ca in 2009 s-au luat masuri impotriva mediului de afaceri.

Este ca si cum ai imbranci un om pe scara, care oricum aluneca. Toate promisiunile ca vor scadea impozitele sunt numai iluzii.

Mediul de afaceri a fost agresat de tot felul de controale abuzive, controale ale licitatiilor si utilizarea contestatiilor ca instrument de alungare a intrusilor, tot felul de conditionari cu sponsorizari politice, care au distorsionat mult libera competitie.

Ce masuri de sprijinire a mediului de business se mai pot lua acum?

Orice guvern trebuie sa isi asume in primul rand faptul ca investitiile trebuie sa fie mai mari decat deficitul bugetar.

El trebuie sa utilizeze instrumentele pe care le are la indemana: ajutorul de stat, capitalizarea structurilor financiare ale statului si diversificarea activitatii lor, o gama de investitii publice derulate prin intermediul bancilor, utilizarea fondurilor necesare pentru IMM-uri, absorbtia banilor europeni, crearea structurilor de finantare a agriculturii.

Si daca tot vorbim de agricultura, ar trebui redemarate si investitiile in ceea ce priveste irigatiile.

Daca am reusi sa luam banii europeni, am iesi din criza chiar si numai din acest motiv.

Poate Romania sa iasa din criza pe cont propriu?

Romania, din pacate, nu are resurse proprii, pentru a se ajuta in situatie de criza.

In timp ce Ungaria are structuri bancare si economice proprii puternice, Romania, dupa privatizare, are foarte putin capital romanesc disponibil care sa poata sa invoce principiul solidaritatii pentru a sustine guvernul.

Sarkozy, Angela Merkel sau Berlusconi, in momentul in care au cerut solidaritate in mediul de afaceri, au capatat-o pentru ca mediul de afaceri avea centrul in tarile respective si era interesat ca lucrurile sa mearga, motiv pentru care unele dintre banci si-au retras liniile de refinantare din filiale si au adus banii acasa.

Romania nu dispune de astfel de structuri romanesti, in afara de cateva banci.

Nu avem nici in domeniul asigurarilor, nici in domeniul marii industrii, structuri autohtone pe care sa ne putem bizui. Din acest motiv, si criza a fost mai puternica in Romania decat in alte parti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#capital, #catavencu, #falimente, #insolvente, #privat, #vosganian , #stiri Varujan Vosganian