Vosganian: Romania va absorbi cel putin 2,5 miliarde euro din fonduri UE, in 2008

Vineri, 23 Noiembrie 2007, ora 12:54
909 citiri
Vosganian: Romania va absorbi cel putin 2,5 miliarde euro din fonduri UE, in 2008

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat vineri, la Cluj, ca s asteapta ca Romania sa absoarba, in 2008, cel putin 2,5 miliarde euro din fonduri europene, dupa ce, in acest an, va primi 1,5 miliarde euro.

"Am introdus in bugetul pe anul viitor intre 2,5 si 3 miliarde de euro absorbtie din fonduri europene. Institutional, am pregatit lucrurile", a declarat Vosganian, in cadrul unei conferinte de presa la Cluj-Napoca, unde a avut o intalnire cu oamenii de afaceri din judet.

Ministrul a spus ca au fost semnate, deja, primele solicitari pentru realizarea de proiecte din fondurile pe care le gestioneaza Ministerul Mediului si Ministerul Lucrarilor Publice.

Totodata, Vosganian a tinut sa precizeze ca suma pe care Romania va reusi sa o atraga, in primul an de la aderare, din fonduri europene va fi mai mare decat suma pe care o datoreaza, in calitate de stat membru, la bugetul comunitar. Anual, Romania trebuie sa plateasca la bugetul UE o suma, reprezentand in jur de 1% din PIB.

"In 2007, Romania primeste peste 1,5 miliarde de euro, asta ca sa fie limpede. Dam 1,1 miliarde euro si primim 1,5 cel putin, aproape 500 de milioane pe fonduri structurale si vreo 800-900 de milioane euro din fonduri de pre-aderare si prin facilitatea Schengen", a subliniat ministrul.

Comisia Europeana a aprobat, in luna iulie, cinci dintre cele sapte programe operationale pentru Romania, cele finantate din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si din Fondul de Coeziune: regional, transporturi, mediu, asistenta tehnica si competitivitate economica. CE urmeaza sa adopte, in perioada urmatoare, celelalte doua programe finantate din Fondul Social European :dezvoltarea resurselor umane si intarirea capacitatii administrative.

Pe baza directiilor stabilite in programele operationale sunt elaborate proiecte care pot obtine finantare atat din cele doua fonduri structurale: Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul Social European, cat si din Fondul de Coeziune.

In perioada 2007-2013, Romania va putea atrage, prin cele trei fonduri, 19,67 miliarde euro de la UE.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.