Vosganian: Romania va incerca sa obtina acordul CE pentru stergerea datoriilor CNH

Luni, 16 Iunie 2008, ora 09:48
1141 citiri
Vosganian: Romania va incerca sa obtina acordul CE pentru stergerea datoriilor CNH

Compania Nationala a Huilei (CNH) si Termoelectrica ar fi trebuit restructurate inainte de aderarea la Uniunea Europeana si Romania va incerca sa obtina acordul Comisiei Europene pentru stergerea datoriilor CNH, a declarat duminica ministrul economiei si Finantelor Varujan Vosganian.

Restructurarea Companiei Nationale a Huilei ar trebui facuta pe baze economice, iar Termoelectrica ar fi fost o companie rentabila, daca nu avea datorii.

"Imi pare rau ca nu am rezolvat aceasta problema inainte de a fi membri ai Uniunii Europene. Carbunele devine extrem de important, iar Romania are carbune pentru cel putin o suta de ani de aici inainte. Va fi dificil sa relansam CNH", a mai declarat Varujan Vosganian in cadrul Forumului Energetic Regional.


CNH este cel mai mare datornic la bugetul statului, in ultimii ani. La sfarsitul lunii martie, datoriile companiei depaseau un miliard de lei.


Vosganian a mai anuntat ca miercuri, in cadrul forumului, Termoelectrica va semna Memorandumul de Intelegere cu E.ON si Enel pentru construirea noii centrale de la Braila.


Ministrul a mai spus ca, potrivit strategiei energetice a tarii, Romania trebuie sa dubleze productia de energie electrica pana la 100 TW, si nu doar cantitativ, ci prin imbunatatirea productiei si reducerea dependetei de import, a declarat duminica ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, in cadrul Forumului Energetic Regional.


"Potrivit strategiei energetice a tarii, pana in 2020, noi trebuie sa dublam productia de energie electrica a tarii pana la 100 de TW. Aceasta trebuie sa se faca nu doar cantitativ, ci prin imbunatatirea structurii productiei si prin reducerea dependetei de import", a afirmat Vosganian. In opinia sa, aest lucru reprezinta o responsabilitate serioasa, in conditiile in care nu stim unde va ajunge pretul petrolului.


Procedurile ar trebuie sa contribuie la protejarea nivelului de trai si a inflatiei.


"Trebuie sa dezvoltam energia pe baza nucleara si a productiei pe baza hidro", a mai spus Vosganian.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...