Vosganian:Romania va sustine taxa auto in fata CE mizand pe mediu si industria interna

Vineri, 13 Aprilie 2007, ora 01:35
862 citiri

Autoritatile romane isi vor sustine punctul de vedere in fata Comisiei Europene in privinta taxei de inmatriculare auto, insistand pe componenta ecologica si pe consecintele pozitive ale taxei pentru productia interna, a declarat ministrul finantelor, Varujan Vosganian, potrivit unui comunicat.

"Depinde de noi sa ne sustinem punctul de vedere si sa convingem ca suntem parteneri credibili. Dealtfel, la nivelul Uniunii Europene exista o dezbatere privind posibilitatea aplicarii unei taxe de mediu in spatiul comunitar. Sunt sigur ca vom gasi o solutie agreata de ambele parti", a afirmat Vosganian, la finalul unei intalniri de lucru pentru fundamentarea raspunsului catre Comisia Europeana in privinta taxei de inmatriculare.

Potrivit comunicatului, ministrul "a insistat ca in elaborarea punctului de vedere al partii romane sa se tina cont de componenta ecologica a acestei masuri si de consecintele pozitive pentru parcul auto romanesc si productia interna".

La intalnire au participat ministrul Mediului, Korodi Attila, secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale, Adrian Ciocanea, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, Alice Bitu, consilierul primului ministru, Razvan Orasanu, si secretarul general APIA, Marius Tudor.

In cadrul discutiilor, institutiile implicate si-au prezentat punctele de vedere si s-a facut o evaluare a situatiei altor state membre ale Uniunii Europene care aplica taxe similare.

"Taxa de prima inmatriculare nu trebuie interpretata ca fiind contrara dispozitiilor europene, din moment ce si alte state o aplica sub diferite forme si nicidecum ca fiind indreptata impotriva cetatenilor romani si a intreselor noastre ca stat membru. Din momentul aderarii, aceste dezbateri sunt inevitabile", a adaugat ministrul finantelor si economiei.

In urma cu doua zile, Vosganian considera ca "evitarea ajungerii in fata Curtii Europene de Justitie este solutia optima" pentru Romania si preciza ca guvernul va transmite Comisiei Europene o pozitie privind taxa de prima inmatriculare a autoturismelor, in perioada de doua luni impusa de procedurile organismului european.

Comisia Europeana a declansat, pe 20 martie 2007, procedura de infringement (incalcare a tratatelor) impotriva Romaniei pentru taxa de inmatriculare. Comisia Europeana considera ca taxa de prima inmatriculare, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2007, contravine jurisprudentei Curtii Europene si Tratatului de aderare a Romaniei la UE. CE contesta modul de calcul al taxei pentru masinile vechi si incalcarea principiului nediscriminarii intre cetatenii UE. Astfel, din cauza sistemului de calcul, nivelul taxei pentru masinile vechi depaseste valoarea reziduala a masinilor, iar masinile second hand vandute de cetatenii romani nu sunt taxate la vanzare asa cum se intampla cu cele vandute de alti cetateni UE.

Taxa de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara euro si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)