Vosganian: Salariu minim de 1.325 lei in 2014

Joi, 17 Iulie 2008, ora 09:36
1695 citiri
Vosganian: Salariu minim de 1.325 lei in 2014

Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat miercuri, la finalul consultarilor cu sindicatele si patronatele, ca oferta propusa de Guvern are in vedere si o solutie pe termen scurt, incadrata insa intr-o "viziune sustenabila pe termen lung" care vizeaza atingerea unui salariu minim brut care sa reprezinte 50 la suta din salariul mediu brut in 2014.

Vosganian a avansat cifra de 1.325 de lei, calculabila la valoarea din prezent a monedei nationale, pentru salariul minim brut din 2014, aratand ca in acordul inaintat organizatiilor patronale si sindicale si care a obtinut "un acord de principiu" din parte reprezentantilor acestora sunt propuse, pe langa ridicarea acestui indicator la 540 de lei in octombrie 2008 si 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, si cresteri anuale de cate 3-4 puncte procentuale astfel incat sa fie atins acest nivel de 50 la suta la inceputul anului 2014.

"In baza cifrelor oferite de institutiile abilitate se va merge atunci pe reconsiderare. E greu de presupus ca formula noastra poate fi aplicata pana in 2014, important este sa se respecte procentele. Acelasi lucru a fost promovat de noi si in privinta punctului de pensie", a evidentiat el.

Ministrul Finantelor a motivat in declaratia sa atat faptul ca Guvernul a propus cresterea la 540 de lei de la 1 octombrie - o solutie de compromis intre promisiunile din decembrie 2007 si realitatile economice actuale caracterizate de puternicul puseu inflationist -, cat si aceasta strategie de crestere a salariului minim pe termen lung venita din dorinta de a stimula o dezvoltare economica pe domenii competitive, de a stopa imigratia, de a reduce decalajele sociale si de a respecta principiile Cartei Sociale Europene.

"Evaluarile noastre arata ca in acest moment in care avem ultimul puseu inflationist din acest an, ar fi gresit sa fortam prin cresteri salariale", a punctat el.

Vosganian a amintit de evolutia criteriilor stabilite prin HG nr. 1507 din decembrie 2007: o crestere economica peste prognozele de la acea data, o dinamica ascendenta a productivitatii muncii care in unele domenii a ramas necorelata cu cresterea salariilor, dar si o rata a inflatiei depasita din considerente ce tin in primul rand de evolutia pietelor internationale.

"Noi consideram ca in legatura cu atingerea acestor indicatori, raspunsul corect este ca trebuie sa avem o abordare complexa, in care nici sa nu respingem concluziile HG nr. 1507, dar nici sa nu socotim ca toate conditiile au fost indeplinite. La aceasta intalnire (cu sindicatele si patronatele n.r.) a participat si reprezentantul BNR, domnul Lucian Croitoru, fost reprezentant al Romaniei la FMI si care a argumentat cu cifre oferite de BNR indreptatirea acestei concluzii", a argumentat ministrul Finantelor.

In ceea ce priveste cresterile prevazute in oferta Guvernului dupa 1 ianuarie 2009, Vosganian a subliniat ca se bazeaza pe moralitatea actului de guvernare, amintind ca si dupa ianuarie 2005 au fost respectate de catre Guvernul Tariceanu cresterile salariale si ale pensiilor aprobate de Parlamentul anterior, precum si cele negociate de fostul guvern cu sindicatele.

El a afirmat si ca Guvernul actual considera un atentat la demnitatea muncitorului situatia actuala in care un numar de salariati sunt in acelasi timp parte a sistemului de munca si sunt asistati social intr-o anumita masura.

"Trebuie sa urce (salariul minim n.r.) la un astfel de nivel pentru a asigura in baza cosului minim de consum posibilitatea sa duca un trai decent in baza foloaselor muncii sale", a mentionat Vosganian.

De asemenea, ministrul Finantelor a anuntat ca Guvernul va adopta in prima saptamana a lunii septembrie o Ordonanta de Urgenta care sa separe anumite categorii de ajutoare sociale de referinta salariului minim, urmand sa fie gasita prin consultari o alta baza de referinta.

Primul-ministrul Calin Popescu-Tariceanu le-a propus, miercuri, reprezentantilor sindicatelor o majorare a salariului minim pe economie de la 500 la 540 de lei, de la 1 octombrie.

Tariceanu a explicat ca Guvernul are nevoie de un ragaz in privinta majorarii salariale, pentru calmarea presiunilor inflationiste cauzate de marirea pretului la gaze naturale si electricitate.

"Propunem sa luam in considerare o majorare a salariului minim, dar avand in vedere ca in aceasta luna vor intra noile preturi la gaze naturale si electricitate, care vor da un puseu inflationist, vrem sa lasam un timp rezonabil, de doua luni, de calmare a presiunilor inflationiste.

Si, prin urmare, vrem sa va propunem o majorare a salariului minim pe economie la 540 de lei, de la 1 octombrie anul acesta, urmand o crestere graduala anuala a salariului minim in asa fel incat sa ne apropiem de acest raport de 0,5 intre salariul minim si salariul mediu", a explicat seful Executivului.

De asemenea, Tariceanu le-a mai propus sindicalistilor o crestere a salariului minim de 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, urmand apoi noi majorari de 100 de lei pe an, pe baza unor prognoze salariale ale Institutului National de Prognoza.

"In cadrul acestor majorari va propunem o majorare a salariului minim de la 1 ianuarie 2009 de 600 de lei. Urmand ca dupa aceea, practic, cresterile sa fie cu aproximativ 100 de lei anual", a mai spus Tariceanu.

Premierul i-a prevenit, insa, pe sindicalisti ca Guvernul nu poate face o oferta mai avantajoasa.

"Suntem deja la limita maxima a ceea ce putem propune", a explicat seful Executivului, potrivit unui comunicat al Guvernului.

La consultarile de la Palatul Victoria au mai participat ministrul Muncii, Paul Pacuraru, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, seful Uniunii Nationale a Patronatelor din Romania (UNPR), Marian Milut, precum si reprezentanti ai Institutului National de Prognoza si ai Bancii Nationale.