Vosganian: Sunt de acord cu protestele angajatilor de la Finante

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 14:34
1323 citiri
Vosganian: Sunt de acord cu protestele angajatilor de la Finante

Fostul ministru de finante Varujan Vosganian a declarat, la Realitatea TV, ca este de acord cu reactia angajatilor din Ministerul Finantelor Publice (MFP), in conditiile in care circa 55% din inspectorii fiscali din directiile financiare au un salariu brut sub 1.000 lei, informeaza NewsIn.

"Sunt cu totul de acord cu reactia oamenilor din Ministerul Finantelor. Din analizele pe care le-am facut privind nivelul salarizarii, dupa reducerea salariilor de la 1 iulie, circa 55% dintre inspectorii fiscali din directiile financiare au un salariu brut sub 1.000 lei, iar 75% din total au un salariu mediu brut sub 1.500 lei.

Puneti-va in situatia unui inspector fiscal care are un salariu net de 700 sau 800 lei, aproape de salariul minim pe economie, si care este pus in situatia de a controla contribuabili mari, in ce situatie penibila este el pus", a spus Vosganian.

El sustine ca reactia oamenilor din Ministerul Finantelor este una fireasca, iar acele stimulente, care nu veneau din buget, ci din recuperarile din intarzieri erau "o compensare fireasca pentru acest nivel salarial la limita supravietuirii si care nu marca decat dispretul fata de acesti oameni".

Fostul ministru de finante considera s-au facut comparatii incorecte cu mediul privat din acest punct de vedere, "fara sa se tina cont ca in sectorul bugetar cei cu studii superioare sunt peste 50%, fata de sectorul privat, unde acest procent este sub 15% si fara sa se socoteasca si responsabilitatea muncii pe care o au acesti oameni".

"In clipa in care, intr-o tara, ajung sa fie nemultumiti inspectorii fiscali, cei de la vama, cei de la garda, iar politistii fac mitinguri in piata publica inseamna ca avem o situatie grea. Eram convins ca se va ajunge aici pentru ca salariile sunt extrem de mici dupa taierea cu 25%. In legatura cu solutia, am pregatit la Parlament un amendament la care au contribuit si colegii liberali astfel incat sa fie incluse in salarii o medie a stimulentelor din ultima perioada. Proiectul se afla in Camera Deputatilor si, in clipa in care va fi aprobata, se va face dreptate", a adaugat Vosganian.

Cateva sute de angajati ai Ministerului Finantelor Publice au incetat miercuri lucrul, nemultumiti de faptul ca nu si-au mai primit stimulentele, a caror valoare poate ajunge la nivelul unui salariu brut, de doua luni, spunand ca nu mai pot avea un trai decent, in conditiile in care salariile le-au fost reduse.

Sebastian Vladescu declara, la momentul remanierii, ca decizia de a acorda stimulente personalului din subordinea sa ii apartine, iar intre el si presedintele Traian Basescu exista o divergenta de opinii de mai multa vreme pe aceasta chestiune.

Vladescu explica atunci ca, fara stimulente, salariul personalului ar fi scazut foarte mult, ceea ce ar fi facut dificil de condus institutia. Noul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a precizat ulterior ca stimulentele trebuie eliminate pentru nu crea avantaje unor functionari in defavoarea altora, mai ales intr-o perioada de criza. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#angajati, #greva, #mfp, #salarii, #vosganian , #stiri Varujan Vosganian