Vosganian vrea lista companiilor care au beneficiat de bani de la buget

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 14:50
1220 citiri
Vosganian vrea lista companiilor care au beneficiat de bani de la buget

Presedintele Comisiei economice din Senat, Varujan Vosganian, a cerut, miercuri, Guvernului o lista a companiilor care au beneficiat de sume de la buget, pe baza careia va intocmi un raport al comisiei, pentru a se putea compara cu listele publice ale sustinatorilor din campaniile electorale, informeaza Mediafax.

"De la 1 ianuarie 2009, moment in care Comisia economica in actuala alcatuire isi poate exercita mandatul, am dori sa cunoastem lista tututor companiilor care au beneficiat de sume de la buget, a tuturor companiilor care au castigat licitatii bugetare, pe toti ordonatorii de credite bugetare ministere, inclusiv regiile autonome si companiile nationale aflate in subordinea acestora.

La nivelul Comisiei economice, vom elabora un raport in care vom prezenta un punct de vedere al fiecarui membru al comisiei, pe care sper sa-l putem da publicitatii intr-un timp cat mai scurt", a declarat presedintele Comisiei economice din Senat, Varujan Vosganian.

El a adaugat ca, fiind vorba de un volum mare de informatii, Guvernul are, potrivit legilor in vigoare, un termen de 10 zile pentru a prezenta aceste informatii si a tinut sa precizeze ca, pentru finantarile acordate, exista la Ministerul de Finante un centralizator in care este specificat fiecare beneficiar ce sume a putut utiliza din fondurile publice.

"Noi speram ca, in limitele actualei sesiuni parlamentare, sa putem definitiva acest raport.

Acest raport va putea sa informeze opinia publica in legatura cu numele companiilor si cu structura Consiliilor de Administratie ale acestora, care sunt partenere ale ordonatorilor de credite bugetare in activitatea investitionala, dupa care, fireste, se poate compara aceasta lista cu listele publice ale sustinatorilor din campaniile electorale, vom trage propriile noastre concluzii. (...)

Amintesc ca refuzul Guvernului de a prezenta datele solicitate de catre Comisia economica are incidenta de natura penala", a mai aratat Vosganian.

El a explicat ca a facut aceasta solicitare Guvernului avand in vedere conditiile economice generale si reducerea resurselor pentru finantarea politicilor publice. Potrivit acestuia, atunci cand resursele sunt mai putine exista si riscul ca legile liberei concurente sa fie periclitate si exista o mai mare atractivitate catre crearea unor relatii privilegiate intre cei care acorda si cei care primesc aceste resurse.

El a mentionat totodata ca in 2009, in cele doua campanii electorale pentru PE si pentru alegerile prezidentiale, a observat "o implicare cu totul neobisnuita de resurse financiare fata de toate celelalte campanii".

"Disponibilitatea pe care mediul de afaceri o are de a sustine unele partide politice aflate la guvernare poate sugera faptul ca riscam in Romania si pe fundalul crizei economice sa consolidam o anumita oligarhie economico-politica.

Acest risc poate sa se cronicizeze printr-o inlantuire, pe de o parte, de sustineri pe care unii reprezentanti ai mediului de afaceri o pot da intr-o masura disproportionat de mare unor partide politice care, la randul lor, beneficiind de pozitia de partid de guvernamant, sa le intoarca acestora avantaje, prin diverse forme.

Aceasta suspiciune este alimentata si de unele dezvaluiri aparute in presa", a continuat Vosganian.

Totodata, el a trimis Curtii de Conturi o solicitare potrivit careia cere ca, in privinta patinoarului acoperit de la Brasov, sa se verifice motivele majorarii de peste patru ori in termeni nominali si de peste trei ori in echivalent euro valoarea de executie.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat, la inceputul lunii aprilie, ca liberalii vor declansa demersurile necesare pentru constituirea unei comisii speciale de ancheta la Senat care sa cerceteze informatiile privind raporturile intre sponsorii PDL si acordarea unor lucrari publice firmelor respective.

PDL a primit in 2009, an in care au avut loc mai multe campanii electorale, din donatii, cotizatii si venituri din alte surse, 41.241.293 lei.

Potrivit listei cu sumele provenite din finantarile private ale partidelor politice in anul 2009, publicate in Monitorul Oficial, conform Legii 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, printre personale juridice care au facut donatii importante catre PDL se afla firme precum Lukoil (143.250 lei), SC Cotroceni Park (126.081 lei), Constructii Unu SA Iasi ( 100.000 lei), Restaco SRL din Suceava ( 110.000 lei), Lukoil Ro, din Bucuresti ( 286.500 lei), GreenbauTehnologie SRL din Bucuresti (150.000 lei).

#vosganian, #companii, #buget, #bani , #stiri Varujan Vosganian