Randamentul titlurilor de stat a atins un nou minim istoric

Luni, 13 Mai 2013, ora 17:41
1706 citiri
Randamentul titlurilor de stat a atins un nou minim istoric

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 800 milioane lei, exact suma vizata prin vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate la 12 luni, iar costul de finantare a coborat la un nou minim istoric, de 3,98%.

Finantele au primit subscrieri de 3,03 miliarde lei.

Analistii ING Bank se asteptau la un randament maxim de circa 3,9%, acesta fiind nivelul inferior de pe piata secundara.

Administratorii datoriei publice au mai vandut certificate cu scadenta la un an in luna aprilie, cand randamentul mediu acceptat a fost de 4,99% pe an. Atunci, Finantele au atras 600 milioane lei.

Ministerul Finantelor Publice vrea sa atraga in luna mai 3,78 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat, dupa ce in aprilie a imprumutat de pe piata interna peste 5 miliarde lei, prin vanzare de titluri in lei (2,5 miliarde lei) si in euro (581,4 milioane euro, echivalentul a 2,55 miliarde lei).

Randamentul titlurilor de stat in lei a scazut constant in ultima perioada, atingand valori minime istorice, in linie cu evolutia activelor din regiune.

Interesul investitorilor straini pentru titlurile de stat emise de Romania a fost sustinut si de recomandarile analistilor de la BNP Paribas si Societe Generale, care indicau cumpararea de obligatiuni guvernamentale romanesti, anticipand o evolutie pozitiva in piata si scaderea randamentelor pentru titlurile aflate in circulatie.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 21,72 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 1,084 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#licitatie obligatiuni MFP, #randament titluri de stat, #certificate trezorerie MFP, #imprumut Ministerul Finantelor Publice , #Obligatiuni