Avansul salariului real, o lista a anomaliilor: Administratia urca mult peste Sanatate si Educatie

Joi, 12 Octombrie 2017, ora 14:10
1366 citiri
Avansul salariului real, o lista a anomaliilor: Administratia urca mult peste Sanatate si Educatie
Foto: Arhiva Ziare.com

Castigul salarial mediu brut anuntat de INS pentru luna august 2017 a fost de 3.290 de lei cu 1,2% mai mare fata de luna precedenta.

Castigul salarial mediu net a fost de 2.364 lei, respectiv 514 de euro la cursul mediu de schimb din septembrie 2017 (luna de incasare efectiva a banilor) sau 1.004 euro ca putere de cumparare la preturile medii din UE.

Raportat la luna de referinta octombrie 1990, indicele castigului salarial real a coborat la 178,3%, dupa ce atinsese pragul de 180% in iulie. Desi ritmul de crestere fata de aceeasi luna a anului precedent s-a pastrat la un nivel foarte ridicat, respectiv 12,6%, a ramas mai mult decat dubla fata de cresterea economica consemnata pe prima jumatate din 2017 (5,8%).

Mai mult, data fiind cresterea cursului de schimb mediu euro/leu in apropierea nivelului de 4,60 lei/euro, valoarea medie a veniturilor nete a coborat inapoi spre limita psihologica de 1.000 de euro in echivalent calculat la preturile medii din UE (pentru a echivala adevarata putere de cumparare).

Lista anomaliilor: administratia urca mult peste Sanatate si Educatie, industria prelucratoare cuboara la sub 90% din medie

Cele mai mari cresteri procentuale ale veniturilor din economia nationala au continuat sa fie inregistrate in sectorul bugetar, cu observatia ca sanatatea si administratia publica au mers in ritm aproximativ dublu fata de media pe economie, in timp ce invatamantul s-a plasat doar cu putin peste aceasta medie.

De notat si cresterea din adminstratia publica in raport cu luna precedenta, in timp ce alti bugetari au avut salariile mai mici.

Se poate observa plasarea sectorului bugetar la un nivel dublu peste media nationala (fapt de natura sa modifice radical redistribuirea in cadrul economiei nationale) dar si faptul ca o activitate auxiliara, precum comertul, a devansat sursa de baza a cresterii economice, respectiv industria prelucratoare.

Citeste mai multe despre Avansul salariului real - o lista a anomaliilor: Administratia urca cu 44% peste Sanatate, Industria prelucratoare coboara la sub 90% din media pe economie pe Curs de guvernare ...citeste mai departe despre "Avansul salariului real, o lista a anomaliilor: Administratia urca mult peste Sanatate si Educatie" pe Ziare.com

#salariu real august , #Stiri Administratie