Melescanu nu crede in cursul de schimb pe care este construit bugetul: Avem niste probleme

Marti, 12 Februarie 2019, ora 11:26
1078 citiri

Comisia pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor a avizat pozitiv, marti, bugetul Ministerului de Externe.

Ministrul Teodor Melescanu s-a declarat multumit de bugetul MAE, de 1 miliard de lei, cu 27,13% mai mare fata de anul trecut. El a precizat ca nu are nevoie de sume suplimentare si ca in functie de evolutia cursului de schimb poate va cere bani la rectificarea bugetara.

"Avand in vedere ca toate aceste resurse sunt repartizate in proportie de 70% activitatii misiunilor diplomatice, Romania are 170 de misiuni diplomatice in exterior si consulare, una dintre problemele esentiale pe care le vom avea se refera la modul in care va evolua cursul valutar.

Din acest punct de vedere, speram ca disponibilitatile alocate sa ne permita in cazul in care vor fi evolutii foarte diferite in materie de curs de schimb sa putem avea o echilibrare la una dintre rectificari", a declarat Teodor Melescanu, prezent la sedinta comisiei.

Intrebat de deputatul USR Claudiu Nasui daca din afirmatia sa se poate intelege ca este ingrijorat ca acel curs valutar de 4,67 lei/euro pe care este construit bugetul sa nu se realizeze, ministrul a spus ca da.

"Ati vazut prognoza pe care este construit bugetul si ati vazut un curs de 4,67 lei/euro. Acum, ceea ce ne spuneti este ca nu cereti fonduri suplimentare tocmai pentru ca este posibil ca acest curs sa nu se indeplineasca. Eu va inteleg, si eu am aceeasi ingrijorare, dar vreau sa stiu daca si dumneavoastra aveti aceasta ingrijorare pentru ca sunteti membru al Guvernului", l-a intrebat Nasui.

Iar Melescanu a confirmat ingrijorarea privind cursul de schimb: "Aceeasi ingrijorare o avem si noi, ramane asa cum am spus, sa vedem in functie de cursul de schimb, sa solicitam la prima rectificare, daca va fi nevoie, o suplimentare a fondurilor. 70% dintre cheltuieli se fac in strainatate, dupa cum v-am spus".

Totodata, deputatul ALDE Varujan Vosganian a propus un amendament prin care sa fie acordati 30 de milioane de lei prin credite de angajament, care ulterior sa fie transformate in credite bugetare din bugetul institutiei, insa ministrul Teodor Melescanu s-a opus, tot din cauza evolutiei cursului de schimb.

Teodor Melescanu: "Daca m-ati ascultat in prezentarea facuta, avem niste probleme in ceea ce priveste modul in care va evolua cursul de schimb. Din acest punct de vedere, nu pot sustine angajamente pe care sa nu pot sa le indeplinesc".

Varujan Vosganian: "Daca domnul ministru nu sustine acest amendame ...citeste mai departe despre "Melescanu nu crede in cursul de schimb pe care este construit bugetul: Avem niste probleme" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Teodor Melescanu curs valutar, #Teodor Melescanu buget 2019 , #Stiri Macroeconomie