Autoritatile au gasit solutia: Acesta este viitorul in alimentarea cu energie termica a marilor orase

Marti, 14 Mai 2019, ora 13:26
3874 citiri
Autoritatile au gasit solutia: Acesta este viitorul in alimentarea cu energie termica a marilor orase
Foto: CC0 Creative Commons

Viitorul in alimentarea cu energie termica a populatiei din marile orase ale Romaniei o reprezinta centralele modulare, de aproximativ 50 de MW, mai mici decat centralele actuale foarte mari, ceea ce va duce la diminuarea pierderilor masive din retelele de distributie, a declarat, marti, Doru Visan, secretar de stat in Ministerul Energiei, intr-o conferinta pe teme de profil.

"Ministerul Energiei a obtinut granturi din partea Guvernului Japoniei, care a facut studii de fezabilitate in Bucuresti si in Constanta, studii care sunt deosebit de valoroase si care arata o alta abordare, pe care Guvernul sper sa o promoveze. Este vorba despre o abordare modulara, in sensul ca tehnologia a evoluat, incat se pun module dimensionate la aceleasi valori de randament si la valori de capacitate in jur de 50 de MW", a precizat Visan.

El a aratat ca solutia optima indicata de aceste studii este realizarea unor centrale de 50 de MW, adica mai mici decat cele actuale, amplasate in mai multe zone ale orasului, ceea ce va duce la reducerea pierderilor masive din retelele de distributie.

"Studiile au analizat si tipul de injectie si locatia unde trebuie facuta pentru a diminua aceste pierderi si solutia tehnica. Odata promovata si eficienta demonstrata, aceasta abordare modulara se preteaza in marile orase ale tarii, precum Bucuresti, Constanta, Timisoara, Arad, Drobeta Turnu Severin, Ramnicu Valcea, Craiova. Trebuie sa atragem fonduri europene pentru aceste sisteme, dar trebuie sa atragem si fonduri cu capital privat. Din fericire, exista mult interes in aceasta zona", a mai spus secretarul de stat.

Potrivit acestuia, sistemele de termoficare din toata tara, in marea lor majoritate nemodernizate si intr-o situatie financiara foarte grea, cumuleaza datorii de 9,5 miliarde de lei, din care 62% la bugetul de stat si 23% la furnizorii de combustibili.

"As vrea sa va reamintesc o certitudine: cea mai buna solutie de alimentare a populatiei cu energie termica este sistemul centralizat, pe toate componentele: cost, eficienta economica, mediu", a subliniat oficialul ministerial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#energie termica Bucuresti , #Energie termica