Amnistia fiscala pentru datoriile la CASS va fi adoptata azi. Ce se intampla cu cei care au platit deja

Marti, 14 Mai 2019, ora 15:57
1131 citiri
Amnistia fiscala pentru datoriile la CASS va fi adoptata azi. Ce se intampla cu cei care au platit deja
Foto: captura video Facebook/Guvernul Romaniei

Guvernul adopta marti ordonanta de urgenta prin care romanii care in perioada 2015-2017 au obtinut venituri sub nivelul salariului minim brut pe tara vor fi scutiti de la plata obligatorie a contributiei la sanatate (CASS).

Premierul Viorica Dancila a anuntat la inceputul sedintei de guvern ca prin aceasta masura vor fi eliminate inechitati pentru aproximativ 600 de mii de romani.

"Acordam facilitatea persoanelor care au obtinut in perioada 2015-2017 venituri lunare sub nivelul salariului minim brut pe tara sau venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie sa nu plateasca decat optional asigurari sociale de sanatate.

Practic, extindem facilitatea aplicata cu 1 ianuarie 2018 si prevazuta in Codul Fiscal pentru aceasta categorie de contribuabili anuland obligativitatea de plata a contributiei de asigurari de sanatate.

Vom elimina inechitati pentru aproximativ 600 de mii de romani, pentru ca, asa cum am mai spus, Guvernul este preocupat ca orice obligatie fiscala a contribuabilului sa fie proportionala cu veniturile obtinute", a subliniat Dancila.

Premierul a anuntat ca ordonanta mai prevede si prelungirea termenului de acordare a bonificatiilor pentru cei care platesc anticipat contributiile de asigurari socoale de sanatate aferente perioadei 2014-2017.

"In acelasi timp, prelungim termenul de acordare a bonificatilor pentru persoanele care platesc anticipat contributiile de asigurari sociale de sanatate aferente perioadei 2014-2017.

Termenul de plata este de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG, iar cei care platesc in 60 de zile vor beneficia de o reducere de 10%. Este o masura de care vor beneficia aproximativ un milion de romani", a spus Viorica Dancila.

Saptamana trecuta, premierul Viorica Dancila i-a cerut ministrului de Finante Eugen Teodorovici sa elaboreze un act normativ prin care persoanele care in perioada 2015-2017 au obtinut venituri sub nivelul a 12 salarii minime brute sa fie scutite de plata contributiilor sociale.

"Stiu ca multi cetateni au primit de la ANAF decizii de impunere privind plata contributiilor sociale. Avand in vedere ca de la 1 ianuarie 2018 persoanele fizice care obtin venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie nu datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate decat optional, solicit Ministerului Finantelor Publice sa vina de urgenta cu o solutie care sa extinda aceasta facilitate si pentru perioada 2015-2017", a spus premierul.

Iar mi ...citeste mai departe despre "Amnistia fiscala pentru datoriile la CASS va fi adoptata azi. Ce se intampla cu cei care au platit deja" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amnistie fiscala CASS, #ordonanta amnistie CASS , #Stiri Taxe si impozite