Raspunsuri de contabilitate pentru antreprenori, de la contabili cu experienta

Joi, 16 Mai 2019, ora 11:58
1776 citiri
Raspunsuri de contabilitate pentru antreprenori, de la contabili cu experienta

Majoritatea oamenilor isi doresc sa aiba propria afacere si au idei, de cele mai multe ori foarte bune, pentru dezvoltarea ei. Adesea, ideile bune se lovesc de o problema: o proasta organizare a banilor.

Chiar daca astazi se poate obtine un imprumut, iar banii sunt din ce in ce mai accesibili, contabilitatea si evidenta banilor poate sa fie un mare generator de stres.

Inainte de demararea unei afaceri, orice antreprenor trebuie sa isi puna o serie de intrebari despre contabilitate si modul in care aceasta trebuie sa evolueze. Cei de la regnskabspiloten.dk au facut o lista cu cele mai importante intrebari.

Intrebari si raspunsuri despre contabilitatea prezentului

1. Merita achizitionat un program de contabilitate?

Cu siguranta, da! In trecut, contabilitatea se facea pe hartie, responsabilitatea cazand exclusiv asupra contabilului. Acesta era supus riscului de a gresi si de multe ori, riscului de a primi amenzi de la autoritatile din domeniu.

Utilizarea unui program reprezinta unul dintre cele mai mari avantaje ale antreprenorialului modern.

Partea buna este ca se poate opta pentru un program gratuit de contabilitate (gratis regnskabsprogram) cel putin la inceput, asadar riscurile sunt zero.

2. Cand este suficient sa se ofere bon si cand este nevoie si de factura?

Legislatia din Romania este destul de stufoasa iar bonul fiscal este unul dintre instrumentele care o simplifica destul de mult.

Totusi, multi antreprenori nu stiu cum sa il foloseasca.

In general, la vanzarile fizice, este suficient bonul atata vreme cat valoarea acestuia este de pana intr-o suta de euro. Daca valoarea depaseste aceasta suma, va fi nevoie si de o factura.

3. Este obligatorie prezenta unui contabil in firma?

In mod normal, contabilitatea firmei se poate face de catre administrator. Totusi, exista anumite activitati contabile care trebuie sa fie facute doar de catre experti contabili, cum ar fi redactarea bilantului din fiecare an.

Tocmai de aceea, prezenta unui contabil este esentiala. Se poate opta pentru o firma de contabilitate sau pentru un contabil angajat al firmei, insa este important ca finantele sa fie administrate de o persoana cu experienta si cu studii in domeniu, fie ca este vorba despre dividende, un imprumut (lan uden sikkerhed), orice fel de plati si intocmire a actelor.

4. Poate un contabil bun sa ajute o afacere sa creasca?

Cu siguranta! Un contabil bun poate sa profite de flexibilitatea legii si sa ajute la obtinerea unor costuri cat mai mici.

Este bine sa se faca o analiza atenta a contabilului si a programului de contabilitate ales.

In ultimii ani, eficienta unui contabil tine destul de mult si de programul pe care il foloseste.

5. Care sunt principalele responsabilitati ale unui contabil?

Indiferent ca este o firma de contabilitate sau un contabil angajat, responsabilitatile sunt aceleasi: optimizarea cat mai buna a taxelor si impozitelor, redactarea actelor contabile lunare si anuale si informarea in legatura cu cele mai noi schimbari legislative.

Din pacate, legislatia din Romania se schimba destul de des, ceea ce ingreuneaza destul de mult treaba unui contabil, care va trebui sa fie la curent cu absolut toate noutatile din domeniu.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#sfaturi contabilitate antreprenori, #tehnici contabilitate , #Stiri Companii