Piloti forati - Care sunt avantajele folosirii lor in sprijiniri

Joi, 13 Iunie 2019, ora 11:14
6881 citiri
Piloti forati - Care sunt avantajele folosirii lor in sprijiniri

S-ar putea crede ca executia unor foraje de tip piloti forati este simpla, dar nu este asa. Cand vine vorba de fundatii din piloti forati, ne uitam la calitate, nu la preturi.

Pilotii forati au aparut ca solutie pentru constructiile moderne. Constructile moderne au in vedere deseori reducerea greutatii proprii, prin folosirea materialelor inovative, cu caracteristici superioare din punct de vedere al rezistentei. Cu toate acestea insa, cel putin in tara noastra terenul de fundare nu este uniform, in sensul ca in functie de relief acesta poate prezenta caracteristici ce pot pune probleme la nivel de fundatii si de sustinere a cladirilor. Aici intervin de cele mai multe ori sprijinirile pe baza de piloti forati, o tehnica cu rezultate cu adevarat performante si care la nivel de costuri pare a fi la fel de accesibila ca un sistem uzual de fundare.

Ce sunt pilotii forati?

Pilotii forati reprezinta elemente constructive de forma unor coloane sau stalpi, a caror caracteristica reprezentativa este lungimea. Utilizarea de piloti forati este o caracteristica a fundarii indirecte, tip de fundare care se dovedeste a fi deosebit de utila acolo unde conditiile din teren nu sunt tocmai prielnice. Sectiunea circulara si zveltetea elementelor asigura accesul la zonele dorite de teren, elementele fiind usor de montat si gestionat.

Rolul folosirii sprijinirilor cu piloti forati este acela de a asigura transmiterea incarcarilor catre teren, prin intermediul pilotilor, acestia putand patrunde in profunzimea solului, pana la atingerea unui strat coeziv, care sa ofere stabilitatea necesara construirii.

De ce este avantajoasa utilizarea de piloti forati?

Utilizarea fundatiilor folosind sistemul de piloti forati are in vedere capacitatea acestor elemente de constructie de a rezista incarcarilor transmise de catre cladire. Practic, aceste fundatii speciale din piloti forati vor transmite terenului aceste incarcari, fiind de fapt elemente de sustinere ce actioneaza conform modelului unor radacini. Fundatiile pe piloti forati au dovedit de-a lungul timpului nu doar rezistente foarte bune, ci si caracteristici deosebite in ceea ce priveste asigurarea stabilitatii terenurilor, drept pentru care acestea devin folosite cu precadere acolo unde fundatiile obisnuite nu se pot realiza. Metoda nu este una noua, insa noi sunt metodele de a executa lucrarile de acest tip si inovatia in ceea ce priveste utilizarea rationala a resurselor.

Interesant in cazul utilizarii fundatiilor pe piloti forati este faptul ca aceste elemente constructive nu au conditionari in ceea ce priveste utilizarea, ei putand fi folositi atat in cazul terenurilor obisnuite, cat si in cazul terenurilor denivelate, sau care au potential ridicat de pierdere a stabilitatii. De asemenea, se pot folosi piloti forati chiar si in zonele ce au intinderi de apa in vecinatate, cu mentiunea ca numarul pilotilor folositi trebuie calculat in mod corect, in etapa de proiectare, conform breviarelor si normativelor de calcul. Acelasi calcul va reliefa si ordinul de marime al pilotilor forati, astfel incat acestia sa poata asigura conditiile optime de transmitere a incarcarilor catre teren.

Pilotii forati pot fi folositi de asemenea si pentru stabilizarea taluzurilor, a terenurilor cu panta, sau a terenurilor ale caror caracteristici geotehnice prezinta riscul forfecarii. Astfel, se vor folosi piloti forati pentru a asigura stabilitatea terenurilor, sub forma unei retele cu capacitate sporita de preluare a incarcarilor.

Pilotii forati asigura rezistenta in timp a constructiei, fara a fi necesare foarte multe demersuri sau eforturi, fie ele si financiare. Este important de retinut faptul ca solutiile de fundare sau asigurare a stabilitatii terenurilor exista, chiar si in ciuda unor conditii vitrege, iar metodele de fundare prin micropiloti sunt utilizate la scara larga, cu rezultate foarte bune.

Material oferit de www.PiloFor.ro.

#piloti forati constructii, #utilitate piloti forati imobiliare , #Stiri Imobiliare