Ce se verifica la inspectia tehnica periodica (ITP) si valabilitatea ei

Joi, 29 August 2019, ora 13:17
2157 citiri
Ce se verifica la inspectia tehnica periodica (ITP) si valabilitatea ei

S-ar putea crede ca inspectia tehnica periodica (ITP-ul) este simpla, dar nu este asa. Cand vine vorba de fundatii din ITP, sunt multe lucruri de care trebuie sa tinem cont

ITP este prescurtarea folosita pentru sintagma Inspectie Tehnica Periodica si este realizata la ansamblurile masinii, astfel incat aceasta sa poata fi clasificata ca fiind in regula pentru a circula sau nu.

Practic, o masina care se prezinta la ITP trebuie sa corespunda, conform Codului Rutier, din punct de vedere tehnic conducerii pe drumurile publice.

Nerespectarea acestei cerinte aduce cu sine amenzi destul de mari, cuprinse in general intre 800 si 2400 de lei si chiar retinerea certificatului de inmatriculare a masinii, de catre organele abilitate, in speta de catre Politia Rutiera.

Informatii furnizate de https://www.statieitpconstanta.ro/

Ce se verifica in cazul reviziei ITP?

Masinile aduse la revizia periodica ITP sunt verificate din punct de vedere functional la nivelul sasiului, caroseriei si chiar la nivelul anvelopelor.

De asemenea, starea motorului, a franelor, a aspectului exterior, a directiei sau a luminilor de semnalizare reprezinta considerente foarte importante luate in calcul in timpul reviziei periodice ITP.

Un aspect important in cadrul reviziei ITP face referire la evaluarea masinii din punct de vedere al emisiilor poluante, al noxelor eliberate in atmosfera, ca urmare a arderii combustibilului utilizat pentru functionare.

In cazul in care un autovehicul se considera a fi respins la evaluarea ITP, proprietarul are obligatia de a remedia problemele semnalate, dupa care se poate intoarce pentru a reevalua automobilul.

In acest timp, masina care este respinsa in urma evaluarii ITP nu are dreptul de a circula pe drumurile publice pana la remedierea problemelor si are 30 de zile la dispozitie sa remedieze problemele.

Cat este valabila o verificare ITP?

ITP-ul este valabil pentru o anumita perioada de timp, perioada marcata pe certificatul de inmatriculare al masinii si este important ca acest termen sa nu fie depasit.

Orice masina trebuie sa se prezinte la ITP inainte de expirarea acestei perioade, pentru a fi reevaluata din punct de vedere tehnic.

Legislatia in vigoare prevede ca, in 2019, masinile de uz personal, adica nu cele folosite pentru transportarea persoanelor sau marfurilor, trebuie sa faca inspectia o data la doi ani.

Exista totusi o exceptie, si anume este vorba despre masinile cu varsta de peste 12 ani, detinatorii acestora fiind nevoiti sa le prezinte la ITP anual.

Este necesar ca proprietarul masinii sa ofere in timpul reviziei ITP documentele masinii, cartea de identitate a masinii (original) si certificatul de inmatriculare (original), astfel incat masina sa poata fi identificata.

De asemenea insusi proprietarul sau un imputernicit al acestuia trebuie sa prezinte cartea proprie de identitate pentru realizarea reviziei ITP.

Revizia ITP - o masura de siguranta pentru participantii la trafic!

Revizia ITP, desi pare o masura dificila de evaluare a masinii, este de fapt o masura de siguranta pentru participantii la trafic. Problemele pe care le intampina un autovehicul pot fi evidentiate in cadrul reviziei ITP si pot fi preintampinate astfel eventuale accidente care ar avea la baza o functionare deficitara a masinii.

Trebuie inteles faptul ca revizia masinii este de fapt un control efectual la nivelul ansamblurilor si a subansamblurilor acesteia, astfel incat sa se poata evidentia anumite slabiri ale pieselor, deteriorari sau imbatraniri la nivelul acestora, care ar putea pune in pericol buna functionare a masinii.

Revizia ITP este importanta, nu doar pentru a evita amenzile ci si pentru a evita accidentele. Pretuieste asadar viata si siguranta! Pentru mai multe detalii cu privire la evaluarea ITP va asteptam pe site-ul nostru www.statieitpconstanta.ro.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#inspectia tehnica periodica, #ITP masina , #Stiri Auto