Tehnici YogaGym: Inspira adanc! A venit Craciunul

Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 00:00
2355 citiri
Tehnici YogaGym: Inspira adanc! A venit Craciunul

Pe o scara de la 1 la 10 cat de stresata ai fost in luna decembrie? Poate 2? Sau mai degraba 8, 9?

Dar te poti gandi ca a venit Craciunul si esti in concediu. Iti vei petrece sarbatorile in liniste. Ti-ai propus sa nu iti mai verifici e-mailul, sa iti tii telefonul pe modul silentios, sa dormi mai mult, sa zambesti, ba chiar sa eviti vizitele.

Intr-un cuvant, ti-ai propus sa te relaxezi!

In ciuda promisiunilor, ai acum senzatia ca ai ramas cu piciorul pe pedala de acceleratie si treaba asta cu relaxarea nu o sa mearga. Esti in alerta, pregatita sa raspunzi unor deadine-uri inexistente. Iti verifici e-mailul si telefonul mai des decat ti-ai propus si esti irascibila.

Organismul tau se poarta de parca ai inca motive de stres, desi tu vrei sa te odihnesti, doar esti in concediu! Iata ce poti face.

Te invit sa numeri pana la 6 in timp ce inspiri adanc. Expira pe gura, ca si cum ai tine intre intre buze un pai, prin care sufli usor. Repeta tehnica timp de 5 minute.

Gata? Felicitari!

Acesta este primul pas pe care l-ai facut pentru a invata sa iti gestionezi stresul, pentru a te relaxa!

Acest lucru este posibil datorita modului in care nu numai sistemul nervos regleaza respiratia, ci si respiratia regleaza functionearea sistemului nervos.

Tehnica respiratiei, oricand la indemana

Nu sunt lipsita de modestie daca iti spun ca ti-am facut unul dinre cele mai frumoase cadouri, un dar de buzunar pe care il poti lua cu tine oriunde, oricand!

Tehnica de respiratie are la baza ideea ca ai libertatea de a ameliora modul in care percepi o situatie, devenind astfel posibil sa iti reglezi/controlezi emotiile negative atunci cand ele apar.

Cel putin asa arata minunatele descoperiri ale neuropsihologiei de azi! (vezi Richard Davidson).

Aceasta este o idee care intra in contradictie cu o alta conceptie psihologica despre stres si emotii negative: ele, emotiile, se pot acumula periculos si este indicat, din cand in cand, sa te eliberezi: strivind, izbucnind in plans, dand cu pumnul in masa sau cu piciorul in birou, in scaun etc.

Ideea ca o iesire nervoasa te elibereaza de furie este gresita si de multe ori daunatoare!

Afla ca in spatele acestui mod de gandire, se afla o conceptie provenita din sec XIX, la fel de depasita precum ideea ca pamantul este plat.

Conform acestei teorii, creierul este precum o oala sub presiune in care emotiile negative se acumuleaza pana cand ajung la un punct critic, cand, daca nu sunt eliberate, explodeaza, dau pe afara. In acest timp, tu, purtatorul de creier proaspat revarsat, ai o iesire nervoasa pe masura. Ti s-a intamplat nu-i asa?

Este inutil sa te ambalezi dand frau liber emotiilor negative.

Nici un cercetator sau vreun practician psiholog nu a reusit sa dovedeasca efectul eliberator a unor astfel de manifestari.

Acum mai bine de 40 de ani, cand s-au facut primele studii controlate in acest sens, s-a constatat ca programele de stress management care incurajau exprimarea furiei nu faceau decat sa exacerbeze furia, iar lacrimile nu faceau decat sa accentueze o tristete, pana la depresie.

Buna dispozitie, calmul, linistea mintii sunt obiceiuri care se cultiva, se invata!

Exista exercitii care iti pot facilita invatarea unor noi modele de reactie. Iti cultiva atentia si te invata sa iti asculti corpul. Te invita sa iti iei in stapanire simturile si sa le folosesti intr-o lume in care ne luam la intrecere cu gandul. Azi ai primit un astfel de exercitiu.

Respira zilnic 5-7 minute, prin paiul imaginar si te vei simti mai relaxata!

Este primul tau pas catre managementul stresului din viata ta. Cand inveti aceasta abilitate incepi sa percepi stresul ca pe o provocare, mai mult decat ca pe o amenintare pentru care ai nevoie sa iti mobilizezi toate resursele ca sa scapi teafara!

Craciun linistit pentru tot restul vietii!

Elena Ungureanu, instructoare de YogaGym

#cum scapi stres sarbatori, #yoga eliberare stres, #tehnici Yoga, #Elena Ungureanu YogaGym , #Anti stres