Povestea medicului care vrea sa aduca nutritia romaneasca la cele mai inalte standarde - interviu cu dr. Horatiu Albu

Sambata, 09 Decembrie 2017, ora 09:00
19449 citiri
Povestea medicului care vrea sa aduca nutritia romaneasca la cele mai inalte standarde - interviu cu dr. Horatiu Albu
Inaugurarea Magazinului Bio-Dietetic – Dr. Albu Selections Jiului 67

Cat de sanatos e stilul tau de viata afli abia dupa 40 de ani, spun specialistii, dar multi dintre noi ignoram acest aspect. Pentru cei care, de voie sau nevoie, vor sa faca o schimbare in viata lor, exista acum dietetica ortomoleculara, care presupune proportionarea corecta a concentratiei de substante prezente in mod normal in organism.

Conceptul de ortomolecularitate s-a nascut la Universitatea Stanford si i-a atras atentia doctorului Horatiu Albu, masterand in biologia moleculara a cancerului. Studiind acest domeniu, el a dezvoltat o adevarata pasiune.

"Am coordonat mai multe studii clinice in diverse patologii, am studiat biologia moleculara a cancerului si oncologia moleculara in cadrul unor master-uri la Madrid si mi-am dat seama ca anumiti micronutrienti pot avea roluri cu adevarat mari in lupta impotriva multor afectiuni. Conditia este sa fie utilizati in formele si cantitatile necesare, unde si cand trebuie", povesteste dr. Horatiu Albu.

Pentru ca s-a indragostit de acest domeniu, s-a hotarat sa le ofere si romanilor posibilitatea de a se bucura de el si a creat primul complex din Romania dedicat dieteticii.

Acesta inglobeaza un magazin, un depozit bio-dietetic, un magazin online, o reprezentanta medicala, un centru medical (Centrul de Dietetica, Nutritie Integrativa si Medicina Complementara) precum si unul de pregatire pentru cei interesati de dietetica si nutritia de varf.

Cu toate acestea, el nu priveste intregul proiect ca pe o afacere. "Personal, nu m-a interesat niciodata, cum de altfel nici nu ma va interesa 'piata curelor de slabire', chiar daca avem reusite mari in domeniu", povesteste dr. Horatiu Albu, intr-un interviu acordat Business24.ro.

Pentru inceput, va rugam sa ne spuneti mai multe despre dumneavoastra, despre experienta dvs. profesionala.

In urma cu doua decenii am devenit Consilier Stiintific al unor laboratoare farmaceutice Madrilene, care tocmai isi deschideau o noua arie de cercetare si productie in zona dieteticii, suplimentarii nutritionale si regimurilor igieno-dietetice.

A fost o oportunitate interesanta, am coordonat studii in domeniul suplimentarii nutritionale din boli infectioase, diabet, sindrom metabolic, cancere de diverse tipuri.

Am aprofundat problemele onconutritiei la Madrid, prin master-uri specifice de oncologie moleculara.

Din punct de vedere al conferintelor si cursurilor, colaborez ca si "invitat" in activitati didactice specifice a doua universitati de medicina si farmacie din Romania si particip prin conferinte la diversele simpozioane si evenimente dedicate nutritiei oncologie.

Din punctul de vedere al praxisului, imi desfasor activitatea de consiliere in doua centre medicale bucurestene importante in domeniul lor de activitate, si incepand cu 1 ianuarie 2018 si in propriul meu centru.

Impreuna cu sotia mea coordonam activitatea unui important jucator pe piata de selectie, import si distributie la nivelul farmaciilor si magazinelor specializate a produselor bio-dietetice din gama premium.

Ce v-a determinat sa va dezvoltati in directia nutritiei ortomoleculare?

A venit din studiu, ca o pasiune. Am coordonat mai multe studii clinice in diverse patologii, am studiat biologia moleculara a cancerului si oncologia moleculara in cadrul unor master-uri la Madrid si mi-am dat seama ca anumiti micronutrienti pot avea roluri cu adevarat mari in lupta impotriva multor afectiuni.

Conditia este sa fie utilizati in formele si cantitatile necesare, unde si cand trebuie. Poate faptul ca aceste interventii micronutritionale aduc rezultate foarte mari - pe care nici nu le banuim de multe ori, noi medicii - m-a facut sa studiez cu atentie aceasta problema. Si cand am inceput sa o stapanesc, m-am indragostit de ea!

Ce este, mai exact, nutritia ortomoleculara si cat de cunoscuta este ea in Romania? Dar in afara?

Etimologic, cuvantul ortomolecular are in compozitie elementul lingvistic grec "orto" care inseamna "corect". Nutritia ortomoleculara este acel tip de interventie in care se cauta introducerea moleculelor considerate "corecte" de organism la momentul respectiv pentru a-si echilibra cat mai bine componentele si functiile dezechilibrate.

Acesti micronutrienti provin de obicei din alimente, alimente fortifiate si chiar suplimente nutritionale. De obicei, in cantitatile utilizate in nutritia ortomoleculara, sunt aproape cu totul lipsite de nocivitate.

In esenta, Nutritia Ortomoleculara cauta sa echilibreze micronutritional organismul, pe cale orala, completand si modificand concentratiile de micronutrienti.

Indeplinind acest deziderat, ea face ca organismul sa fie mai rezistent impotriva agentilor nocivi interni si externi, sa functioneze mai bine si sa traiasca mai mult, deoarece fiecare dintre miliardele de celule care il compun va avea un mediu de functionare mai bun, mai apropiat de cel pentru care a fost "programata" de natura!

Geneza Nutritiei Ortomoleculare porneste la Universitatea Stanford unde Prof. Dr. Linus Pauling (Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1954 si al Premiului Nobel pentru Pace in 1962) a definit conceptul de ortomolecularitate: "...terapia ortomoleculara consta in proportioarea corecta, pentru fiecare persoana in parte, a concentratiei optime de substante prezente in mod normal in organismul nostru, cu finalitatea de a corecta lipsurile, de a ne insanatosi si de a ne mentine sanatosi...".

Substantele la care se referea dr. Pauling sunt aminoacizii, vitaminele, mineralele, oligoelementele, enzimele, acizii grasi, fitohormonii, extractele vegetale din plante uzual consumate de om etc. Intr-un cuvant, ortomoleculele sunt acele molecule pe care le ingeram, sau ar trebui s-o facem, prin alimentatia zilnica.

Tintiti cumva si piata curelor de slabire?

Activez in Romania de la inceputurile anilor 2000, construind mai multe entitati logistice in domeniu si colaborand cu mai multe universitati, clinici si centre medicale mai ales in aria dieteticii, nutritiei si interventiei in stilul de viata pentru pacientul cu cancer.

Personal, nu m-a interesat niciodata, cum de altfel nici nu ma va interesa "piata curelor de slabire" chiar daca avem reusite mari in domeniu. Insa acestea sunt oarecum tangentiale, nefiind interesat in a le obtine.

Chiar daca colegii mei din colectivul Centrului de Dietetica, Nutritie Integrativa si Medicina complementara nou infiintat s-ar putea ocupa si de astfel de probleme de management al greutatii corporale, aceasta va fi o preocupare conexa, tangentiala la cea principala si anume onconutritia.

Aveti si un plan de business?

Evident, fara "plan de business" intr-o companie de asemenea amploare in domeniul nutritiei si dieteticii nu se poate, insa acesta nu are nimic de-a face cu "planurile de slabire", care asa cum am specificat mai sus vor fi doar servicii de dietetica conexa pentru pacientii care au indicatie medicala in acest sens.

Cum functioneaza sistemul pe care l-ati propus pentru pacient? Ne puteti ajuta sa vedem ideea de ansamblu?

Am sa va relatez pe scurt circuitul, intelegand ca vreti sa fac referirea mai ales la persoana care ne-ar aborda in problema managementului greutatii corporale.

Pacientul care hotaraste singur sau in colaborare cu medicul sau ca are nevoie de pierdere in greutate, se poate adresa Centrului nostru unde vom hotara daca este nevoie doar de o simpla interventie in stilul de viata sau de corectii dietetice, nutritionale si monitorizare.

Aceasta este cea mai frecventa ipostaza. Uneori insa, poate fi nevoie si de unele testari nutritionale si antropometrice dintre care unele facile si usoare (pe care le si efectuam) sau - in cazuri rare - de unele mai complicate (de tipul testelor nutritionale genetice sau de tip imunonutritional).

Pe acestea incercam sa le alegem dintre cele mai bune variante existente pe piata pentru a extrage cea mai mare cantitate de informatie utila demersului pacientului.

Intotdeauna si pentru a nu da gres, in alegerea unui astfel de test ma consult cu cel mai bun specialist in domeniu la care pot avea acces.

Spre exemplu, pentru alegerea celui mai potrivit test nutrigenetic pentru un pacient, intotdeauna ma sfatuiesc cu consultantul nostru prof.dr. Mihai Niculescu, eminent nutrigenetician roman din Statele Unite.

Indiferent ca a fost sau n-a fost nevoie de teste (peste 95% dintre pacienti neavand nevoie) urmatoarele etape sunt construirea dietei si monitorizare gratuita a evolutiei pierderii de greutate pe urmatoarele 30, 60 sau 90 de zile.

La baza constructiei dietei se gasesc doar alimente uzuale care se pot cumpara din oricare magazin alimentar. Din Magazinul Bio-Dietetic de care vorbim, din farmacii sau din magazinele on line de profil, pacientii isi vor cumpara doar eventualele preparate speciale pe care le vom indica daca va fi nevoie (de exemplu, vitamina D, lecitine, etc.).

Sunt romanii interesati sa-si gaseasca echilibrul in viata, pentru a-si redobandi sanatatea? Ce spun studiile? Dar experienta dumneavoastra?

Nu exista studii facute dupa toate normele stiintifice medicale, care sa ne releve cifra romanilor interesati in a-si cauta echilibrul pentru redobandirea sau mentinerea sanatatii.

Mai degraba sunt unele studii sociologice care sondeaza aceasta intentie, iar cifrele par incurajatoare, aratand o crestere a preocuparii concetatenilor nostri catre modificarile de stil de viata care le-ar prezerva sanatatea lor si a familiilor lor.

Care sunt costurile pentru un pacient care vrea sa faca aceasta schimbare in viata sa, apeland la nutritia ortomoleculara?

Daca facem referire tot la managementul greutatii, trebuie sa stiti ca Nutritia Ortomoleculara poate fi o componenta foarte utila, dar nu obligatorie in acest protocol al nostru.

Dieta este baza pierderii in greutate, iar suplimentarea micronutritionala ortomoleculara poate veni doar in conditiile in care dorim sa echilibram vreo functie deficitara. Deci, este o cheltuiala ocazionala!

Totusi, pentru a va da un exemplu, la multi dintre pacienti eu folosesc o combinatie de lecitina si vitamine care aduc colina/betaina, vitamian D3, K2, B5. O astfel de combinatie poate costa in jur de 70 - 80 lei pe luna.

Stresul si hrana inadecvata fac parte adesea dintr-un cerc vicios. Care este solutia pentru a iesi din acest cerc?

Stresul, tulburarile in comportamentul alimentar aduse de stresul psihic si calitatea/cantitatea inadecvata a alimentelor fac parte din factorii de mediu, care ne vor influenta sanatatea incepand dupa varsta de 40 de ani la majoritatea dintre noi.

Acesti factori stau la baza aparitiei multor patologii si mai ales a uneia, denumita Sindrom Metabolic. Ba chiar, aceasta din urma se si bazeaza in aparitia sa pe acesti trei factori.

Aceasta afectiune are o incidenta in crestere si o observam cum evolueaza galopant tocmai prin numarul din ce in ce mai mare de persoane tot mai tinere cu obezitate, diabet zaharat tip 2 si risc cardiovascular marit.

Solutia este constientizarea prin educatie a faptului ca stilul de viata si mai ales alimentatia sunt factori importanti de risc in acest sens si ca - de cele mai multe ori - un tratament medicamentos nu poate face multe pe termen lung, atata vreme cat nu punem la dispozitia organismului materialele necesare mecanismelor sale naturale de mentinere a sanatatii.

Care este urmatorul pas in planul dumneavoastra profesional?

Urmatorul pas este efortul de disipare a know-how-ului (dobandit in ultimii 20 de ani de studiu, practica, conferinte, congrese, prelegeri tinute si ascultate), catre mai tinerii nostri colegi nutritionisti, dieteticieni sau medici cu preocupari in domeniu, astfel incat tot mai multi dintre concetatenii nostri sa beneficieze de informatia si mijloacele necesare pentru a avea o viata mai lunga si mai fericita alaturi de cei pe care-i iubesc.

Dupa cum probabil stiti, din primavara acestui an vom finanta un anumit numar de masteranzi ai UMF Iuliu Hatieganu din Cluj, de la Facultatea de Dietetica si Nutritie pentru a-si putea imbunatati abilitatile practice in domeniu.

Dar, pe termen lung, ce planuri aveti pentru pacientii romani?

Pe termen mediu vom incerca sa punem la punct protocoale de dietetica si nutritie integrativa pentru majoritatea afectiunilor, in a caror evolutie regimul igieno-dietetic aduce imbunatatiri considerabile.

Aceste protocoale le vom promova la medici, astfel incat acestia sa stie ca exista un regim igieno-dietetic eficient pentru respectiva afectiune si ca nu mai este cazul a-l mai face pe pacient sa creada ca "orice ar manca, tot nu conteaza". Aceste protocoale le vom promova prin cursuri, conferinte, publicatii.

Mai mult, deoarece stiu ca medicul nu are totdeauna dorinta, dar nici timpul de a consilia in vreun fel pacientul din punctul de vedere al stilului de viata si al alimentatiei, imi doresc sa imbunatatesc interfata de colaborare intre noi medicii si acei tineri dieteticieni-nutritionisti, care merita.

Si sunt destul de multi in aceasta categorie pe care voi incerca sa-i selectionez in unele proiecte.

Centrul nostru din Bucuresti este un astfel de proiect-experiment care, dupa ce se va roda si ii vom decela bine mecanismele de functionare, ar putea fi tocmai bun pentru a fi multiplicat in acele centre in care vom constata nevoia.

#dr Horatiu Albu, #nutritie ortomoleculara, #dietetica ortomoleculara , #Nutritie