Valentin Vasile: Invata sa duci un stil de viata alimentar

Sambata, 09 Februarie 2013, ora 00:00
7747 citiri
Valentin Vasile: Invata sa duci un stil de viata alimentar
Foto: valentinvasile.ro

Dieta minune care te scapa de kilogramele in plus nu exista, iar dietele de pe piata nu fac decat sa iti slabeasca sistemul imunitar. Tocmai de aceea ai nevoie de un stil de viata alimentar, sustine Valentin Vasile, antrenor si nutritionist.

"Un stil de viata alimentar este construit in primul rand astfel incat pe termen lung sa te ajute sa ramai sanatos, in timp ce dietele de cele mai multe ori produc carente din unul sau mai multi nutrienti esentiali pentru sanatate. Adoptarea unui stil de viata corect te ajuta in acelasi timp sa fii mai sanatos, sa arati mai bine si sa ai un nivel de energie ridicat, in timp ce dietele se concentreaza strict pe procesul de pierdere in greutate, pierzand din vedere celelalte doua puncte", completeaza acesta.

Pe scurt, sa ai un stil de viata sanatos inseamna sa te hranesti inteligent, iar daca vrei sa stii mai multe despre ce inseamna "Stil de viata, nu dieta", poti citi mai jos cateva dintre explicatiile expertului, dar si motivele pentru care a ales sa scrie o carte pe aceasta tema.

De unde a pornit ideea de a lansa o carte pe tema "Stil de viata, nu dieta!"?

Meseria pe care mi-am ales-o (personal trainer si consultant in nutritie sportiva) poate fi plina de satisfactii, insa are limitarile sale. Atunci cand lucrezi in regim de unu la unu si dedici trei, patru sau chiar mai multe sedinte pe saptamana unui singur client, in final numarul persoanelor pe care le sustii in procesul de remodelare corporala este unul destul de mic. Sa nu mai punem la socoteala ca multe persoane care au nevoie sa lucreze cu un specialist in remodelari corporale nu isi permit.

"Stil de viata, nu dieta!" a venit din dorinta mea de a-mi face accesibile cunostintele si expertiza cat mai multor persoane. Am scris aceasta carte astfel incat persoana care o citeste sa simta ca il sustin in efortul sau de a slabi, in aceeasi masura in care sustin persoanele cu care lucrez fata in fata.

Am scris aceasta carte ca sa aduca beneficii celor care o citesc, si nu mie ca autor. Dedic zilnic timp documentarii si pot spune ca nu sunt foarte incantat de calitatea literaturii de specialitate. Cei mai multi dintre autorii din domeniu par sa isi fi gandit cartile mai degraba ca produse de marketing/ pr/ business decat ca o unealta care sa vina in sprijinul cititorilor. Asa se face ca cele mai multe carti promoveaza diete dezechilibrate, care sa amageasca cititorul ca ii ofera "Solutia minune" de care are nevoie, si care in realitate nu va face decat sa ii dezechilibreze organismul si sa il prinda in cercul vicios al efectului "yo-yo".

Fitness si nutritie, dupa Sarbatori: Stii ce trebuie sa faci pentru a fi in forma?

Care este diferenta intre o schimbare in stilul de viata si o dieta?

Un stil de viata alimentar este construit in primul rand astfel incat pe termen lung sa te ajute sa ramai sanatos, in timp ce dietele de cele mai multe ori produc carente din unul sau mai multi nutrienti esentiali pentru sanatate. Adoptarea unui stil de viata corect te ajuta in acelasi timp sa fii mai sanatos, sa arati mai bine si sa ai un nivel de energie ridicat, in timp ce dietele se concentreaza strict pe procesul de pierdere in greutate, pierzand din vedere celelalte doua puncte.

In plus dietele cel mai adesea esueaza pentru ca nu iti reeduca apetitul si nici nu te invata sa iti controlezi portiile. Sa luam spre exemplu dietele disociate care te incurajeaza sa slabesti mancand, in orice cantitate, o singura grupa de alimente pe zi. Pe langa faptul ca o astfel de dieta iti va subrezi sanatatea, chiar daca reusesti sa dai jos cateva kilograme, ce se intampla cand te intorci la vechiul tau mod de a te hrani? Evident vei pune la loc toate kilogramele pierdute si chiar mai mult, pentru ca nu ai invatat din ce alimente trebuie sa fie compus zi de zi meniul tau astfel incat sa ai un bun control al greutatii, si nici nu ai invatat lectia extrem de important cum ca aproape orice aliment te poate ingrasa daca nu ai grija la cantitate.

Stilul de viata inseamna sa te hranesti inteligent. Dietele inseamna ca vrei rezultate rapide, care nu se vor mentine in timp, cu costuri mari pentru sanatatea ta.

Putem sa aratam bine fara sa renuntam la placerea de a manca?

Eu sunt unul din adeptii gastronomiei nutritionale, acea ramura a gastronimiei care te invata cum sa iti pregatesti mancaruri foarte gustoase si care in acelasi timp sunt sanatoase si nu ingrasa. Sigur ca poti manca foarte gustos si in acelasi timp sa arati bine. Doar ca aici se impune si o definitie a "placerii de manca". Cu totii suntem "dotati" genetic cu placerea de a manca alimentele care contin nutrienti valorosi pentru corpul nostru. Si nu numai ca nu pledez sa renuntam la aceasta placere, ba dimpotriva sa o incurajam in limite normale si sanatoase.

Insa societatea de astazi a incercat sa deturneze placerea de a manca alimente sanatoase, catre placerea de a manca dulciuri, hamburgeri, pizza si tot soiul de alte alimente, care pentru organism nu sunt decat deseuri toxice care ii ingreuneaza sanatatea si ii pun in pericol starea de functionare optima. In aceste cazuri nu vorbim de "placerea de a manca" ci de adictii nutritionale.

Daca asta e posibil, atunci cum reusim sa respectam un stil de viata sanatos daca avem un program incarcat?

Poate ar trebui sa definim ce inseamna program incarcat. Si eu lucrez mai bine de 10 ore pe zi si alimentatia mea e intocmai cum scrie in "Stil de viata, nu dieta!". Nu cred ca problema este programul pe care il avem, ci mai degraba faptul ca am uitat sa punem sanatatea noastra si felul in care aratam, pe lista de prioritati.

In aceasta perioada eu merg la cumparaturi o data, maxim de doua ori pe saptamana, cumpar exclusiv ce am pus pe lista de cumparaturi facuta acasa, si in fiecare zi am grija sa imi pun in geanta cand plec la lucru, cateva gustari sanatoase. In plus alimentatia sanatoasa ofera tocmai avantajul ca nu e nevoie sa petreci mult timp in bucatarie. Nu imi amintesc ultima data cand am stat mai mult de 10 minute in bucatarie pentru a-mi prepara o masa.

Fitness cu rezultate rapide: Indrazneste sa iesi din zona ta de confort pentru 30 de zile

Cum poti controla pofta de dulce?

Aceasta e o intrebare cu un raspuns foarte complex, pe care l-am dezvoltat in carte intr-un subcapitol. In controlarea poftei de dulce este esential sa identifici cauza sau cauzele si sa le elimini. Unele persoane simt o pofta accentuata de dulce din cauza anumitor carente de minerale pe care nu stiu ca le au, alte persoane mananca dulce exclusiv pe fond emotional.

In orice caz indiferent de cauza poftei de dulce miza este foarte mare. Pe langa faptul ca zaharul scade mult eficienta sistemului imunitar, ne ingrasa, ne face mai depresivi, ultimele cercetari arata ca consumul excesiv de zahar este corelat cu un risc crescut de a dezvolta in viitor cancer.

Pentru inceput te poti ajuta de dulciurile facute in casa cu alimente ceva mai sanatoase. Spre exemplu poti inlocui zaharul din placinte si prajituri cu siropul de agave sau extractul de stevie, faina alba cu cea cu tarate, margarina cu uleiul de cocos sau untul de curmale, laptele de vaca cu cel de cocos sau migdale iar pentru un plus de nutrienti poti adauga in compozitia aluatului pentru prajituri tarate de in, proteina din seminte de canepa si fulgi de quinoa, si deja vei fi mult mai castigat decat daca ti-ai fi cumparat prajituri in ambalaje stralucitoare de pe rafturile supermarketurilor.

Acest ghid poate inlocui nevoia de a avea un instructor personal si un nutritionist? Sau va completa prezenta lor in viata noastra?

Eu sunt adeptul antrenamentului si nutritiei personalizate. Iar aceasta personalizare se face de extrem de multi factori: analizele de sange, istoricul medical, istoricul de diete, nivelul de efort fizic, buget lunar, nivelul de activitate fizica zilnic samd. Intocmai ca un costum facut la croitor pe masurile tale, asa se poate face si un plan de antrenament combinat cu un plan de alimentatie.

"Stil de viata, nu dieta!" este un ghid de nutritie care te poate ajuta sa ai un corp normoponderal, suplu si armonios, totul intr-un mod sanatos. Daca pe mai departe iti vei dori sa faci performanta iti recomand sa apelezi la ajutor specializat sau sa pornesti mai departe un demers de cercetare pe cont propriu. Literatura din domeniu este destul de viciata de teorii nutritionale si de antrenament care se bat cap in cap. Eu am scris acest ghid din dorinta de a aduce putin lumina, de a face diferenta intre informatiile veridice care chiar functioneaza si informatiile care sunt mai degraba inventii ale unui departament de marketing decat a unui specialist in remodelari corporale.

V-ati gandit vreodata sa va faceti propriul business din nutritie sau fitness? Va tenteaza aceasta idee?

Nu am gandit niciodata ceea ce fac in termeni de business. Eu nu imi doresc decat sa imi fac meseria mai departe cu placere, si in acest parcurs profesional sa fac cat mai multe persoane fericite cu felul in care arata.

#Valentin Vasile carte, #Stil de viata nu dieta, #stil viata dieta, #carte diete , #Nutritie