De ce este considerata mancarea chinezeasca una dintre cele mai sanatoase din lume

Marti, 03 Mai 2016, ora 17:29
13860 citiri
De ce este considerata mancarea chinezeasca una dintre cele mai sanatoase din lume

Stilul alimentar chinezesc este sanatos si delicios, combate afectiunile de sanatate si prelungeste viata.

De asemenea, chinezii nu se gandesc niciodata la calorii, deoarece o dieta chinezeasca autentica nu ingrasa, ci aduce un aport optim de nutrienti esentiali fara de care organismul nu ar putea functiona corect.

Astfel, mancarea chinezeasca este considerata una dintre cele mai sanatoase din lume, avand un dublu rol: atat sa potoleasca foamea in cel mai delicios mod posibil, cat si sa ofere sanatate corpului.

Primul indiciu asupra faptului ca poporul chinez este total nepreocupat de calorii este faptul ca in vocabularul lor nu exista cuvantul "calorie". Ei privesc mancarea drept hrana, nu drept o sursa de ingrasare.

Exista numeroase studii care arata ca in China se consuma cu aproximativ 30% mai multe calorii decat in America, iar populatia nu este neaparat mai activa. Si cu toate acestea chinezii sunt slabi.

Secretul consta in evitarea caloriilor goale din alimente bogate in zaharuri si fara aport nutritiv. O dieta traditionala chinezeasca are un indice glicemic scazut fiind bazata pe legume proaspete, carne slaba si uleiuri sanatoase.

In China, legumele sunt vazute drept feluri de mancare. Aici, acestea nu sunt doar o garnitura pentru carne sau peste, ci un preparat culinar care poate oferi sufiecienta savoare si energie organismului.

Din acest motiv, multe mancaruri chinezesti traditionale au la baza 75% legume preparate termic, iar diferenta este alcatuita din peste, carne, taitei de orez sau orez.

Un chinez mananca pana este complet satul. Nu se ridica de la masa inainte de a atinge senzatia de satietate. Acest lucru este posibil fara a exagera cantitativ. Cheia succesului este reprezentata de orez.

Acest aliment bogat in nutrienti si fibre, sarac in grasimi, iti permite sa te saturi consumand cantitati mici. Atunci cand este combinat cu legume si carne slaba se obtine un echilibru optim intre fibre, proteine si carbohidrati, combinatia perfecta pentru o dieta sanatoasa.

Dietele occidentale tind sa fie forte uscate, motiv pentru care nutritionistii incearca sa compenseze indemnandu-ne sa bem mai multa apa. In schimb, alimentatia chinezeasca mizeaza pe mancaruri lichide precum supe, fierturi sau tocanite zemoase.

Partea si mai interesanta este ca acestia consuma supa la sfarsitul mesei pentru a favoriza digestia si a obtine senzatia de satietate. Pana la urma, sa nu uitam ca lichidele ne pot ajuta sa controlam pofta de mancare.

O dieta chinezeasca traditionala prespune un echilibru intre ingredientele Yin (moi si lichide) si Yang (uscate si crocante). Alimentele Yin racoresc organismul, in timp ce alimentele Yang precum carnea, preparatele picante, vinul, cafeaua il incalzesc.

Acesta este si motivul pentru care majoritatea meselor chinezesti autentice presupun impartirea bolurilor de mancare pentru a garanta echilibrul intre Yin si Yang.

Majoritatea mancarurilor proteice sunt considerate Yang, iar cele carbohidratate drept Yin. Combinatia acestora doua ajuta la stabilizarea indicelui glicemic, care reprezinta secretul energiei pozitive si controlului greutatii.

Mancarea chinezeasca se remarca prin faptul ca alimentele sunt preparate termic superficial si nu prin faptul ca mizeaza pe alimente crude.

Legumele se gatesc in wok la foc iute doar cat sa fie patrunse de sosuri, insa nu pana se prajesc complet. Motivul acestui compromis intre raw si prajire este faptul ca stomacul este incapabil sa digere prea multa mancare cruda. O dieta raw poate duce la balonare si ingrasare. Insa alimentatia chinezeasca prefera calea de mijloc: ingredientele sunt gatite termic usor pentru a beneficia de o valoare nutritiva mai mare, si pentru a oferi un plus de gust, energie si satietate corpului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mancare chinezeasca sanatoasa, #mancare chinezeasca beneficii , #Regim alimentar