Bioinginerii au realizat urechi artificiale prin tehnologia 3D

Joi, 21 Februarie 2013, ora 15:40
2784 citiri
Bioinginerii au realizat urechi artificiale prin tehnologia 3D
Foto: Smashingmagazine.com

O tehnica de imprimare in trei dimensiuni (3D) va permite realizarea, in mai putin de doua zile, a unor urechi umane functionale dintr-un cartilaj artificial, care ar putea reprezenta solutia pentru copiii nascuti cu o malformatie denumita "microtie".

"Persoanele care si-au pierdut o parte sau intreaga ureche intr-un accident sau in urma unui cancer ar putea si ei sa beneficieze de pe urma acestei tehnologii", a anuntat medicul Jason Spector, directorul Laboratorului de medicina bioregeneratoare si profesor adjunct la catedra de chirurgie estetica a Universitatii Cornell din New York, coautor al studiului.

Lawrence Bonassar, profesor de inginerie biomedicala la Universitatea Cornell, coautor al studiului, si echipa lui au inceput cu o imagine digitala in trei dimensiuni ce prezenta o ureche umana. Ei au convertit acea imagine intr-o ureche adevarata, cu ajutorul unei imprimante in 3D pentru a realiza un mulaj.

Cercetatorii americani au topit un gel cu o densitate mare, continand celule vii, care a servit de "esafodaj" peste care acel cartilaj a putut sa se dezvolte.

In trei luni, acele urechi au generat suficient cartilaj pentru a inlocui colagenul utilizat la crearea mulajului, au precizat savantii, al caror studiu a fost publicat in editia online a revistei americane PLOS ONE.

"Este nevoie de o jumatate de zi pentru a face mulajul, de circa o zi pentru a face imprimarea in 3D, de 30 de minute pentru a injecta gelul si de 15 minute suplimentare pentru a scoate urechea din presa", a explicat Jason Spector.

Pana in prezent, urechile artificiale erau fabricate din materiale precum polistiren expandat, iar chirurgii fabricau uneori urechi artificiale folosind fragmente prelevate din coastele pacientului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ureche 3d, #imprimare 3d, #ureche artificiala, #transplant ureche, #tehnologie 3d , #Remedii