Cercetatorii japonezi au creat microfibrele celulare care vor repara tesuturile vii

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 12:53
1989 citiri
Cercetatorii japonezi au creat microfibrele celulare care vor repara tesuturile vii

Cercetatorii japonezi au reusit sa creeze in laborator microfibre impregnate cu proteine si celule, care pot fi apoi pliate si "tesute" intre ele pentru a reproduce anumite functii ale tesuturilor vii si a ajuta la reconstructia lor.

Shoji Takeuchi, de la Institutul de stiinte industriale din Tokyo, si colegii sai au reusit sa stabilizeze glicemia unui soarece diabetic, caruia i-au implantat una dintre creatiile lor care continea celule pancreatice, capabile sa secrete insulina, informeaza AFP.

Aceste "microfibre celulare" ar putea pe termen lung sa ii ajute pe medici sa reconstruiasca "in vivo" tesuturi musculare, vase de sange si retele nervoase, afirma autorii acestui studiu, publicat duminica in revista stiintifica britanica Nature Materials.

Oamenii de stiinta stiu de multa vreme deja sa fabrice microfibre pe baza de hidrogel artificial - un gel polimer ce contine un procent ridicat de apa - si sa le combine pentru a forma structuri 3D. Insa aceste geluri, nefiind constituenti naturali ai membranelor celulare, nu sunt capabile sa reproduca legaturile celulare caracteristice tesuturilor vii.

La randul lor, proteinele care formeaza membranele celulelor (proteine extracelulare), precum colagenul si fibrina, au nevoie de mai mult timp pentru a se gelifica si nu pot din acest motiv sa inlocuiasca hidrogelul artificial prin acele tehnici clasice.

Trei tipuri de proteine si zece tipuri de celule diferite au fost testate cu succes pentru a produce o fibra cu un diametru microscopic, cu o lungime de pana la un metru, afirma autorii studiului.

#microfibre celulare, #microfibre sintetice medicina, #inventii medicina, #inventii cercetatori japonezi , #Servicii medicale