Cafea, ness sau cafea decofeinizata? Ce introduci de fapt in organism si cu ce efecte

Duminica, 01 Octombrie 2017, ora 17:43
3172 citiri
Cafea, ness sau cafea decofeinizata? Ce introduci de fapt in organism si cu ce efecte
Foto: Arhiva personala/Camelia Olteanu

Dimineata de dimineata privesti pofticios cana de cafea si-ti spui ca viata nu ar fi la fel in lipsa acestui lichid amarui si aromat. Dar cum exact te ajuta? Vine si cu efecte secundare? Si daca da, cat de grave?

La prima vedere, cafeaua ar fi o bautura foarte periculoasa pentru organismul uman deoarece in continutul boabelor de cafea se gasesc cel putin 19 elemente dovedite a avea un efect cancerigen, in urma testelor facute pe animale.

In realitate nu s-a constatat acest efect in urma consumului de cafea deoarece este imposibil sa se ajunga la cantitatile de carcinogeni care ar putea duce la aparitia cancerului, ca in cazul animalelor de laborator.

In plus, cafeaua are in compozitie peste 2.000 de "ingrediente", intre care si polifenoli antioxidanti, cu rol anticancerigen, explica pentru Ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu.

Pentru multi oameni, consumul zilnic de cafea este sursa principala de antioxidanti. Pentru a fi o bautura benefica, importanta este cantitatea zilnica pe care o bem si aici rezultatele studiilor sunt diferite, ceea ce mareste confuzia generala.

Desi se mentioneaza des legatura dintre cafea si cresterea tensiunii arteriale, unele studii de specialitate au concluzionat ca nu ar exista o legatura directa intre consumul moderat de cafea (sub 4 cesti de cafea/zi) si hipertensiunea arteriala si bolile coronariene.

Pe de alta parte, in tari ca Grecia, unde consumul de cafea este mare, sunt si mai multe cazuri de hipertensiune arteriala.

Partea "intunecata" a cafelei

Si da, cafeaua are efecte secundare: stimularea ficatului sa produca mai mult colesterol, intensificarea simptomelor artritei reumatoide, osteoporoza (de aceea se recomanda adaugarea de lapte in cafea, unele cercetari aratand ca ajuta), aparitia fibrochisturilor la nivelul sanului, malformatii congenitale, efectul diuretic (o problema in cazul barbatiilor cu afectiuni ale prostatei).

Pana la confirmarea sau infirmarea stiintifica a celor mentionate, se recomanda femeilor gravide si a celor ce alapteaza sa nu consume mai mult de 2 cesti de cafea/zi.

Sanatate intr-o ceasca

Dar cafeaua are si efecte pozitive: creste nivelul de energie, accelereaza procesul de slabire, ar reduce riscul de diabet de tip 2 cu 30%, ar fi chiar benefica in cazul bolii Parkinson.

In concluzie, nu este periculos sa bem cafea in cantitate moderata (1-2 cesti/zi). Trebuie sa avem insa grija la cantitatea de zahar, miere sau frisca adaugata, pentru a nu ne ingrasa.

...citeste mai departe despre "Cafea, ness sau cafea decofeinizata? Ce introduci de fapt in organism si cu ce efecte" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cafea fara cofeina efecte, #decofeinizare cafea, #efecte negative cafea, #beneficii cafea, #efect cafea organism , #Stiri Viata sanatoasa