Cum ai grija de vedere iarna daca porti lentile si ce este sindromul ochiului uscat

Sambata, 18 Februarie 2017, ora 14:00
1926 citiri
Cum ai grija de vedere iarna daca porti lentile si ce este sindromul ochiului uscat
Foto: Videt

Purtarea lentilelor de contact poate fi problematica iarna, indiferent daca ai mai avut sau nu probleme oculare in trecut. Temperaturile scazute si razele ultraviolete reflectate de zapada sunt factorii de mediu care te pot afecta. Asadar, este important sa iti iei cateva masuri de protectie suplimentare in sezonul rece.

Printre afectiunile care pot sa apara in mod neasteptat se numara sensibilitatea ochilor, senzatia de uscaciune sau lacrimarea din reflex.

Ziare.com a discutat cu Dr. Beatrice Voiculescu, medic specialist oftalmolog, despre riscurile purtarii lentilelor de contact iarna si cum iti poti proteja ochii pentru un sezon de neuitat, indiferent daca pleci in vacanta la ski sau vrei doar sa te bucuri de zapada in timp ce te plimbi prin oras.

Care sunt pericolele ascunse ale iernii?

Factorii de mediu care iti pot da batai de cap iarna sunt temperaturile scazute, vantul puternic si uscat, umiditatea aerului si intensificarea razelor UV, reflectate de zapada.

"Desi iarna pare un anotimp umed din cauza zapezii si a precipitatiilor sub forma de lapovita, acest sezon este, de fapt, cel mai uscat. Problemele oculare survin din cauza combinatiei dintre temperaturi si umiditatea scazuta. Ochiul nu se mai poate lubrifia corespunzator prin secretiile lacrimale naturale, ceea ce duce la dezvoltarea sindromului de ochi uscat", ne-a spus Dr. Beatrice Voiculescu.

Sindromul ochiului uscat

Din cauza vantului puternic resimtit iarna, purtatorii de lentile pot dezvolta sindromul ochiului uscat. Aparitia acestui sindrom este favorizata si de deshidratarea intregului organism.

Printre simptomele resimtite se numara senzatiile de intepatura, arsura sau mancarime, iritatia la vant puternic, sensibilitate la lumina, senzatia de nisip in ochi sau chiar incetosarea vederii.

Citeste si Cum sa iti protejezi ochii atunci cand te uiti la TV - care este distanta optima

"Pentru ameliorarea simptomelor sindromului de ochi uscat, se pot utiliza produse de lubrifiere suplimentara. Purtatorii de lentile de contact pot folosi lacrimi artificiale sau solutii de intretinere care contin si lubrifiant. Prin utilizarea acestor produse se compenseaza astfel deficitul de lacrimi produse in mod natural de ochiul uman.

Este recomandata evitarea contactului direct si petrecerea unui timp indelungat in preajma surselor de caldura uscata, precum calorifere electrice, semineuri, aragaze sau aparate de aer conditionat", precizeaza dr. Beatrice Voiculescu.

Protec ...citeste mai departe despre "Cum ai grija de vedere iarna daca porti lentile si ce este sindromul ochiului uscat" pe Ziare.com

#Cum porti lentilele de contact iarna, #lentile contact iarna, #ochi lentile contact iarna , #Stiri Viata sanatoasa