Cum mancam in mod corect fructele - de ce nu sunt bune fresh-urile

Duminica, 13 August 2017, ora 13:20
2329 citiri
Cum mancam in mod corect fructele - de ce nu sunt bune fresh-urile
Foto: Arhiva Ziare.com

Auzim zi de zi cat de sanatoase sunt fructele, dar cati dintre noi stim cum se consuma acestea in mod corect?

Pentru a invata cum este bine sa le consumam, am discutat cu Dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, de la Clinica de Nutritie KiloStop.

Din punct de vedere medical si nutritional, fructele se impart pe grupe in functie de continutul de glucide. Acestea sunt:

1. Fructe cu 5-10% glucide: capsuni, corcoduse, fragi, grapefruit alb/roz, pepene rosu/galben, pomelo.

2. Fructe cu 10-15% glucide: afine, agrise, ananas, caise, cirese, clementine, coacaze, dude, fragi, kiwi, mandarine, mere, minole, mure, nectarine, piersici, prune, portocale, visine, zmeura.

3. Fructe cu 15-20% glucide: banane, pere, struguri, gutui, kaki, rodii, mango.

Citeste si ce este apa enzimatica si la ce te poate ajuta

Chiar daca fac parte in grupe diferite, putem combina fructele oricum intre ele, dar fara sa depasim numarul total de portii indicat pe zi, mai ales in cazul pacientilor cu diabet, trigliceride crescute sau care au nevoie sa slabeasca, a recomandat medicul.

Tot ce este natural, de sezon este bun si merita consumat, dar cu masura, fara excese, ne-a mai spus Laurea Ene.

"Putem combina fructele nu numai intre ele, ci si cu lactate (iaurt sau branza proaspata), branzeturi fermentate (telemea, branza cu mucegai) sau cu fructe oleaginoase ori seminte (nuci, alune, migdale, caju, seminte de in, dovleac, floarea soarelui, chia etc) ", a punctat medicul.

Ce este de evitat in privinta consumului de fructe

In primul rand ar trebui sa evitam combinatiile cu fructe puse la dispozitie de industria alimentara, de exemplu iaurtul cu fructe, dupa cum ne-a spus medicul. Acestea au multe calorii din zaharuri si putini nutrienti.

"Eu le recomand pacientilor mei sa isi prepare singuri propriul iaurt cu fructe din iaurt si fructele preferate proaspete sau congelate", a adaugat specialistul.

La fel de periculoase pentru sanatate si silueta sunt pateurile si foietajele cu gem, dulceata sau topping de fructe. Pe langa zahar in cantitate crescuta, contin multe grasimi rele de tip trans (margarine) si fructe mai deloc. Medicul recomanda ca de preferat este sa facem in casa prajituri cu ingrediente naturale si fructe proaspete.

"Persoanele care se stiu cu gastrita, ulcer, colon iritabil sau colita de fermentatie ar putea sa aiba probleme in cazul in care consuma fructe necoapte (de exemplu zarzare, corcoduse, dude necoapte, prune nec ...citeste mai departe despre "Cum mancam in mod corect fructele - de ce nu sunt bune fresh-urile" pe Ziare.com

#fructe combinatie medic, #cum combinam fructele, #reguli combinare fructe , #Stiri Viata sanatoasa