Cum se dezvolta creierul copiilor crescuti cu multa dragoste

Sambata, 26 August 2017, ora 11:11
2472 citiri
Cum se dezvolta creierul copiilor crescuti cu multa dragoste
Foto: Arhiva personala

Un studiu recent sustine ceea ce deja stiam: creierul copiilor care primesc afectiunea neconditionata/"cresterea cu multa dragoste", mai ales a mamei, creste de doua ori mai repede comparativ cu cel al copiilor neglijati.

Demonstrarea acestui fenomen este simpla cu ajutorul rezonantei magnetice, care a dovedit diferente de volum in regiunea hipocampului, zona responsabila de invatare, memorie, dar si de controlul emotiilor si recompensei. Practic, tehnica imagistica pune in evidenta gradul si localizarea zonei cerebrale activate, adica o crestere a fluxului de sange.

Foarte interesanta este si obiectivarea "cresterii cu multa dragoste" - mamele au fost rugate sa simuleze o situatie reala de viata, executarea unei sarcini in timpul in care trebuiau sa opreasca copilul sa desfaca un cadou impachetat foarte colorat. Au fost evaluate inregistrarile video ale interactiunilor intre mama si copil si punctate indeplinirea sarcinii executate, pastrarea calmului in momentul in care copilul ii distrage atentia si suportul emotional oferit copilului frustrat ca nu poate face ce-si doreste. Imagistica a aratat un volum dublu in cazul hipocampului copiilor ale caror mame au fost mai calme si au reusit sa ofere suport emotional copiilor, cu un scor peste medie.

Afla cat mananci in plus daca pierzi doar 80 de minute de somn pe noapte

Creierul uman este construit pentru dragoste

Exista cateva structuri speciale care sunt implicate in experimentarea afectiunii: hipotalamusul, glanda pituitara, amigdala si hipocampul fiind dintre cele mai importante. Aceste zone speciale din creier se influenteaza una pe alta prin eliberarea de neuromediatori si hormoni, producand efecte diverse. Substantele cele mai importante implicate in aparitia afectiunii sunt dopamina si serotonina, oxitocina si vasopresina.

Un copil care se simte in siguranta si este "crescut cu dragoste" produce in hipotalamus dopamina si pe masura ce creste cantitatea de dopamina, cea de serotonina scade. Dopamina in cantitate mare creste placerea si motivarea si scadea tristetea.

Oxitocina si vasopresina sunt eliberate in circulatie de catre hipotalamusul mamei care alapteaza si prin laptele matern sunt transmise copilului. Oxitocina este responsabila de atasament crescut si incredere si scade frica, iar vasopresina creste atractia si scade anxietatea. Pe masura ce creste atasamentul este stimulata secretia de oxitocina.

Activarea zonelor responsabile de aparitia afectiunii se face in parale ...citeste mai departe despre "Cum se dezvolta creierul copiilor crescuti cu multa dragoste" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Creier crescut cu dragoste, #creier dragoste , #Stiri Viata sanatoasa