Eclipsa de soare se apropie. Cum o urmaresti fara sa-ti distrugi ochii

Marti, 17 Martie 2015, ora 14:44
3097 citiri
Eclipsa de soare se apropie. Cum o urmaresti fara sa-ti distrugi ochii
Foto: Videt

Vineri, 20 martie, are loc prima eclipsa totala de soare din 2015, in regiunea Norvegiei si a Insulelor Feroe, vizibila partial si in restul Europei, nord estul Asiei si vestul Africii si in Romania.

Aceasta eclipsa va fi cea mai mare eclipsa de soare vizibila in Romania pana in 2022, si cea mai mare ca intensitate pana in 2027. In Bucuresti, ea poate fi admirata la o intensitate de maximum 53,26% atinsa la ora 11:56.

Oricat de spectaculos ar fi un astfel de eveniment, urmarirea lui trebuie facuta cu mare atentie si masuri de precautie.

Curiosii, dar si pasionatii de astfel de fenomene astronomice sau cei care vor sa fotografieze eclipsa trebuie sa stie ca observarea unui astfel de eveniment poate avea repercursiuni grave daca nu isi protejeaza ochii.

Retinopatia Solara: Pericolul observarii eclipsei fara protectie

"Expunerea ochilor fara protectie sau cu protectie improvizata in timpul unei eclipse solare poate determina afectarea celulelor fotosenzitive de la nivelul retinei si produce retinopatie solara. Retinopatia solara scade acuitatea vizuala si produce arsuri retiniene.

Arsurile retiniene nu sunt dureroase, deoarece la nivelul retinei nu exista receptori pentru durere, iar simptomele nu apar imediat, ci la cateva ore de la expunere. Afectarea poate fi permanenta si nu are tratament", spune Dr. Beatrice Voiculescu oftalmolog specialist la optica medicala Videt.

Dintr-un motiv sau altul, exista falsa impresie ca daca soarele este mai intunecat in timpul unei eclipse, este mai putin periculos sa il privim direct. Aceasta falsa impresie aduce cu ea riscul ca retina sa arda permanent.

Chiar si atunci cand 99% din suprafata soarelui este acoperita, in timpul fazelor partiale ale unei eclipse totale, semiluna fotosferica ramasa este intens luminata si nu poate fi vizionata in siguranta fara protectie.

Cum trebuie sa urmarim acest eveniment unic?

Exista doua modalitati prin care poti vedea eclipsa:

- directa (prin folosirea ochelarilor speciali de protectie) ;

- indirecta (prin proiectarea imaginii printr-un telescop sau binoclu, pe un ecran de orice fel).

Daca vrei sa te bucuri de eclipsa direct, va trebui sa te protejezi daca nu vrei sa te alegi cu pete solare in viziune sau chiar sa ajungi la orbire.

Ochelarii de soare normali (chiar si cei polarizati), nu iti vor proteja vederea!

Soarele poate fi privit direct numai cu ajutorul unor filtre speciale, care de obicei contin un strat subtire de aluminiu, argint sau crom, care au rolul de a atenua efectele ultravioletelor.

"Este absolut interzisa utilizarea altor materiale sau accesorii in afara ochelarilor specializati. Au existat persoane care au folosit ochelari improvizati pentru vizionarea eclipsei solare, iar ulterior acest lucru s-a dovedit a fi foarte nociv pentru ochi cauzand arsuri retiniene si cecitate", ne avertizeaza Beatrice Voiculescu, Medic oftalmolog Videt.

Filtrele improvizate acasa sunt de evitat, intrucat acestea se pot fisura de la supraincalzire!

NU FOLOSITI:

-Filme color, filme alb-negru care nu sunt argintii

- Radiografii medicale cu imagini pe ele

- Sticla afumata

- CD-uri sau dischete

- Filtre fotografice cu densitate neutra si filtre de polarizare

- Orice alte tipuri de ochelari care nu sunt special conceputi sa te protejeze in timpul eclipsei

Pe moment nu se simte niciun disconfort sau durere, pentru ca la nivelul retinei nu exista receptori pentru durere, insa ochii sunt afectati!

Atentie pasionatilor de fotografii: lentilele si filtrele aparatelor foto nu va ofera protectie pe timpul eclipsei de soare!

Cei care vor sa imortalizeze momentul eclipsei de soare, trebuie sa fie constienti ca este mult mai dificil de fotografiat decat in cazul unei eclipse de luna, in special din cauza faptului ca trebuie sa privim direct in soare.

Eclipsa de soare poate provoca deteriorari atat atat la nivelul ochilor, cat si la nivelul senzorului de imagine al camerei.

Ochii trebuie protejati si pe durata utilizarii camerei foto!

Vizorul optic al camerei nu ofera protectie impotriva radiatiilor solare, de aceea e indicat sa nu se priveasca direct prin aparat fara a folosi filtre de protectie.

Chiar daca folosim smartphone-urile sau tabletele pentru a fotografia si privim direct inspre ecran, dispozitivul tot trebuie pozitionat in sus, inspre eclipsa, iar acesta nu este suficient incat sa blocheze contactul direct dintre ochi si soare.

Indiferent de modul in care decizi sa urmaresti eclipsa de soare de pe 20 martie, este extrem de important sa nu uiti de protejarea ochilor.

#eclipsa soare 2015, #eclipsa soare Romania, #cum protejezi ochii eclipsa, #ochelari eclipsa , #Stiri Viata sanatoasa