Elevii ar putea primi miere la scoala - iata cand devine periculoasa pentru ei

Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 18:48
2124 citiri
Elevii ar putea primi miere la scoala - iata cand devine periculoasa pentru ei
Foto: Clinica de Nutritie KiloStop

Pe langa laptele si cornul de la scoala, elevii din clasele primare, dar si copiii de la gradinite ar putea primi lunar si cate un borcan de miere, potrivit unei propuneri legislative.

In aceste conditii, Ziare.com a stat de vorba cu doctorul nutritionist Lavinia Stejereanu, expert in alimentatia copiilor, pentru a afla cat de bun este acest aliment pentru cei mici, dar si cum trebuie consumat.

Considerata un superaliment, mierea are atat parti bune, cat si parti rele. Pana la urma, oricat de bun ar fi un aliment, excesul vine la pachet si cu efecte adverse.

Daca ne gandim la compozitia ei, mierea este de fapt un fel de zahar topit, principalii ei componenti fiind zaharurile simple. Cu alte cuvinte, este alcatuita din molecule simple, care se descompun usor si se absorb rapid in sange, determinand cresteri si scaderi bruste ale glicemiei.

Mierea naturala este 80% zahar, adica fructoza (cam 40% din total), glucoza (aproximativ 30%) si sucroza (undeva la 2%). Ea mai contine apa, in proportie de aproximativ 18%, vitamine, minerale si acizi organici.

Mierea de calitate contine in general sub 18% apa. Ca sa verificati, puteti lua doua borcane de miere din surse diferite, tinute la aceeasi temperatura si sa le intoarceti cu capacul in jos. Observati apoi bulele care se ridica. Cu cat mierea are mai multa apa, cu atat bulele se ridica mai repede.

Revenind la compozitia mierii, aceasta contine minerale precum sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu, mangan, fier, clor, sulf, siliciu. Dintre vitamine, regasim complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina A sau vitamina K. Din pacate insa cantitatea de vitamine si minerale continuta de miere este destul de mica. Ganditi-va ca daca 80% este zahar, 18% apa, restul de substante continute este de 2%. Asta inseamna ca ar trebui sa consumam foarte multa miere pentru a ajunge la doza zilnica recomandata de astfel de vitamine si minerale.

Desigur ca mierea este mai buna decat zaharul si toate acele substante nezaharoase pe care le contine sunt un real beneficiu pentru sanatate. Dar ea ar trebui considerata mai degraba un medicament decat un dulce. Mierea este recunoscuta pentru proprietatile sale terapeutice, avand efect calmant pentru durerile in gat, arsuri sau gastrite.

Acestea sunt beneficiile. Partea mai putin buna este ca are multe calorii, chiar mai multe decat zaharul. Dar si o putere de indulcire mai mare. O singura lingurita de miere are nici mai mult nici mai putin de 50 - 60 calor ...citeste mai departe despre "Elevii ar putea primi miere la scoala - iata cand devine periculoasa pentru ei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cand devine periculoasa mierea, #beneficii miere , #Stiri Viata sanatoasa