Folosesti folia de aluminiu in bucatarie? Ce risti si de unde incepe pericolul

Duminica, 27 August 2017, ora 16:24
2520 citiri
Folosesti folia de aluminiu in bucatarie? Ce risti si de unde incepe pericolul
Foto: Arhiva/Pixabay

Aluminiul se gaseste peste tot in mediul inconjurator. Inevitabil, ajunge si in organismul nostru prin alimentatie sau apa poluata. Dar nu numai.

Acesta este prezent in unele medicamente (antacide, analgezice, antidiareice) si ca adjuvant pentru vaccinuri. In industria alimentara se gaseste in aditivii alimentari, ambalaje si folia de aluminiu folosita in bucatarie, explica pentru Ziare.com dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, de la Clinica de Nutritie KiloStop.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), expunerea la doze mici de aluminiu nu este periculoasa. Corpul uman are capacitatea de a elimina foarte eficient, prin urina, cantitati mici de aluminiu. OMS si FAO (Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura din SUA) au estimat la aproximativ 7 mg/kg corp pe saptamana doza de aluminiu pe care corpul o poate metaboliza fara probleme.

Ce probleme de sanatate poate provoca

Aluminiul in exces insa inhiba remodelarea osoasa, provocand osteomalacie, care este un fel de rahitism ce apare la adulti, adica inmuierea oaselor prin mineralizarea lor defectuoasa, explica medicul. Se crede, de asemenea, ca aluminiul inhiba eritropoieza, provocand anemie.

Mecanismul gastrointestinal de absorbtie a aluminiului nu a fost inca elucidat pe deplin. Cele mai ridicate niveluri pot fi gasite in plamani, unde ar fi prezente prin inhalarea unor particule insolubile.

Desi s-a sugerat ca aluminiul este un factor de risc pentru boala Alzheimer, dovezile epidemiologice actuale nu sustin o asociere cauzala intre aceasta boala si prezenta aluminiului in apa de baut.

Intoxicatia acuta cu aluminiu este rara. Majoritatea cazurilor de intoxicatie cu aluminiu se intalnesc la doua categorii de persoane: pacientii cu insuficienta renala cronica sau persoanele expuse la aluminiu la locul de munca.

Unele studii au aratat prezenta unor sindroame neurologice (inclusiv deteriorarea functiei cognitive), disfunctii motorii si neuropatie periferica la muncitorii care lucreaza in industria de prelucrare a aluminiului.

Aluminiul din alimente si bauturi

Concentratia de aluminiu din mancare si bautura in diverse tari variaza foarte mult in functie de produs, de tipul de procesare folosit si, in special, de nivelul de aditivi alimentari care contin aluminiu, permisi in zona geografica respectiva.

In general, alimentele cu un nivel ridicat de aluminiu sunt cele care contin aditivi cu aluminiu, de exemplu faina, lactatele procesate, formu ...citeste mai departe despre "Folosesti folia de aluminiu in bucatarie? Ce risti si de unde incepe pericolul" pe Ziare.com

#Folia de aluminiu, #folie aluminiu alimentatie, #boli folie aluminiu, #aluminiu alimente bauturi, #boli ingerare aluminiu , #Stiri Viata sanatoasa