Metabolismul lenes si incetinirea odata cu varsta - mit sau adevar?

Duminica, 09 Aprilie 2017, ora 13:59
1862 citiri
Metabolismul lenes si incetinirea odata cu varsta - mit sau adevar?
Foto: Arhiva personala Camelia Olteanu

Tot mai des auzim persoane cu multe kilograme in plus lamentandu-se ca desi nu mananca mai nimic, au depasit cu mult asa numita greutate ideala. In plus, spun ele, de vina ar fi "metabolismul lenes", care sta in calea fericirii personale.

Si ca lucrurile sa fie si mai rele, vecina, prietena sau cunostinta mananca toata ziua si este slaba, top-model. "Unde este dreptatea in lumea asta?" - se intreaba retoric cele batute de soarta, conform nutritionistului Camelia Olteanu.

Lasand gluma la o parte, problema este serioasa si voi incerca sa explic putin ce inseamna balanta energetica a organismului si modul in care ne influenteaza viata.

Conditia necesara pentru a avea o sanatate buna, sa crestem si sa ne dezvoltam armonios, sa avem un sistem imunitar bun, sa fim activi pe tot parcursul vietii este sa avem un stare nutritionala optima.

In determinarea acesteia rolul principal este detinut de balanta energetica (bilantul energetic), care arata cum se modifica depozitele energetice ale organismului in functie de aportul energetic exogen (energia continuta in alimente - singura sursa de energie a organismului) si consumul energetic al organismului.

Este evident ca atunci cand aportul este mai mare decat consumul (necesarul) organismului, ne vom ingrasa si atunci cand mancam mai putin decat are nevoie organismul, vom slabi. Atunci cand cele doua componente sunt in echilibru, ne vom mentine greutatea.

In ceea ce priveste aportul alimentar, trebuie sa tinem cont de cantitatea, calitatea alimentelor, numarul si orarul meselor, dar si de faptul ca pe langa acoperirea necesarului energetic al organismului este nevoie si de refacerea depozitelor energetice.

In cazul consumului energetic al organismului vom avea in vedere componentele lui si anume:

- Metabolismul bazal

- Termogeneza indusa de alimente si termogeneza termoreglatorie

- Activitatea fizica

Metabolismul bazal reprezinta nivelul minim de energie necesara mentinerii vietii si reprezinta circa 60-75 din consumul energetic zilnic. Valoarea estimativa este de 0,9-1 kcal/ora/kg corp, fiind influentata de sex, varsta, compozitie corporala, stare hormonala si mediul extern.

De mentionat e ca valoarea metabolismului bazal creste rapid in primii ani de viata, atinge un maxim in perioada adolescentei si scade progresiv cu inaintarea in varsta. Cu cat masa slaba a organismului (tesut conjunctiv, muschi) este mai mare, cu atat nevoile energetice ale organismului sunt mai mari, aceasta fiind si ...citeste mai departe despre "Metabolismul lenes si incetinirea odata cu varsta - mit sau adevar?" pe Ziare.com

#Metabolismul si inaintarea in varsta, #metabolismul lenes, #metabolism factori, #nu slabesc motive, #nutritionist Camelia Olteanu metabolism , #Stiri Viata sanatoasa