Ochelarii tai de soare protejeaza sau este timpul sa-i inlocuiesti? Vezi daca trec testul oftalmologului

Sambata, 26 August 2017, ora 10:42
2498 citiri
Ochelarii tai de soare protejeaza sau este timpul sa-i inlocuiesti? Vezi daca trec testul oftalmologului
Foto: Videt

Radiatiile ultraviolete au crescut la un indice foarte periculos in Romania, ajungand la nivelul 6-7 in luna august. Pe langa Romania, tarile preferate de romani pentru destinatii de vacanta continua sa aiba si ele un index foarte ridicat, mai ales in Italia si Spania.

Astfel, ochii nostri sunt mult mai expusi si se afla sub riscul unor afectiuni grave cum ar fi cataracta, pterigionul sau degenerescenta maculara.

Pentru a evita deteriorarea ochilor, trebuie sa fim precauti nu doar vara, ci pe tot parcursul anului si sa invatam sa ne protejam ochii de radiatiile UV. Iar ochelarii de soare sunt cei mai eficienti in preventie.

Daca intr-un material precedent am discutat cum trebuie sa alegem ochelarii de soare potriviti, astazi vom discuta despre care sunt cele mai bune lentile si ce factor de protectie UV trebuie sa atinga. La aceste intrebari, a raspuns pentru Ziare.com dr. Beatrice Voiculescu, medic oftalmolog.

Care sunt cele mai bune lentile pentru ochelarii de soare?

Alege doar ochelari cu protectie 400nm sau 100% UV.

Pentru a asigura o protectie maxima ochilor, cauta ochelari care sa blocheze toate tipurile de raze ultraviolete in proportie de 99-100%.

"Cand iti achizitionezi ochelarii de soare, asigura-te ca au o eticheta care sa ateste protectie UV de 99% sau 100%. Unele etichete pot avea inscris 400nm, care inseamna aceeasi protectie de 100% impotriva razelor UV", explica dr. Beatrice Voiculescu.

Ochelarii de soare polarizati sunt mai buni decat cei normali sau cei nepolarizati?

Ochelarii polarizati sunt mult mai buni decat cei normali, pentru ca ne ofera un factor de protectie mai ridicat, chiar daca nu ne feresc direct de razele UV.

"Ochelarii de soare nepolarizati au o lentila care nu permite absorbtia corespunzatoare a luminii si lasa o mare parte din ea sa ajunga la ochi. In schimb, lentilele polarizate au rolul de a opri razele de lumina periculoase care se reflecta asupra ochiului de pe asfaltul incins, masini, apa sau nisip, asigurand astfel protectie sporita. Deseori, lentilele polarizate sunt combinate cu substante care absorb razele ultraviolete", spune oftalmologul.

Ce lentile de ochelari de soare sunt mai durabile?

Nicio lentila nu are factor de rezistenta 100%, dar e bine de stiut ca cele din plastic, mai ales lentilele din policarbonat, se sparg mai greu decat cele din sticla. Acest tip de lentile este folosit pentru protectia in diferite locuri de munca, in lumea sportului, dar si pentru copii.

D ...citeste mai departe despre "Ochelarii tai de soare protejeaza sau este timpul sa-i inlocuiesti? Vezi daca trec testul oftalmologului" pe Ziare.com

#cum alegi ochelarii de soare, #criterii alegere ochelari de soare , #Stiri Viata sanatoasa