Somnul are puteri vindecatoare

Duminica, 20 August 2017, ora 13:06
2580 citiri
Somnul are puteri vindecatoare
Foto: Arhiva personala

Somnul are foarte multe beneficii, dar unul din cele mai importante este ca ne mentine sanatosi sau, dupa caz, ne ajuta sa ne recapatam sanatatea - pentru ca vindeca atat corpul, cat si creierul.

Unul dintre rolurile sale importante este refacerea si reconstructia tesuturilor, iar lipsa de somn este urmata de scaderea reparatiei celulare si a imunitatii, de boli infectioase si aparitia de tumori sau de intarzierea vindecarii acestora, dar si de scaderea memoriei si a functiilor cognitive si a creativitatii, ceea ce ne face mai putin perfomanti.

Somnul odihnitor si suficient se vede pe chipul nostru

Toata lumea stie despre somnul de frumusete si multi dintre noi mai si credem in acest concept - pentru ca exista dovezi stiintifice.

Numarul de ore de somn este direct proportional cu numarul scazut de riduri, cu un flux marit al sangelui catre tesutul cutanat (care duce la imaginea de piele stralucitoare), cu un numar scazut de cearcane, dar si cu ridicarea colturilor gurii spre zambet si aspectul de om fericit si sanatos.

Cand dormi destul, te incrunti mai putin si zambesti mai mult. Practic, in timpul somnului, pielea are mai putini stimuli externi cu care trebuie sa "lupte" (radiatii solare, radicali liberi - molecule daunatoare din mediul inconjurator), iar sistemul imunitar poate folosi celulele sale speciale, numite "ucigasi naturali", pentru a ne scapa de microbi si celule tumorale, din piele, dar si din orice alta parte.

Somnul imbunatateste procesele creierului si creste numarul de neuron

Creierul are miliarde de neuroni, conectati intre ei, formand retele de comunicare. Grupuri diferite de neuroni indeplinesc functii diferite: unii au rol in invatare, altii in memorizare, altii au rol in selectarea conexiunilor sinaptice importante, care asigura gandirea.

Exista si neuroni care au rol secretor in hipotalamus (neurohormoni), precum si neuroni care ne ajuta sa vedem, sa auzim si sa mirosim sau neuroni cu rol de stocare de informatie si de comunicare cu alti neuroni.

Pentru a-si indeplini rolul, un neuron trebuie sa functioneze ca o mica fabrica: primeste resurse (de aceea, este extrem de important sa ne hranim creierul cu substante potrivite lui) si oxigen, care genereaza energie pentru constructia si functionarea celulelor si evacueaza reziduuri.

Pentru a asigura o functionare optima este necesara o coordonare foarte buna, de aceea, in lipsa acestei coodonari, potrivite fiecarei etape, au loc procese de blocaj, care, indi ...citeste mai departe despre "Somnul are puteri vindecatoare" pe Ziare.com

#Puterea vindecatoare a somnului, #importanta somn creier, #importanta somn sanatate , #Stiri Viata sanatoasa