Vrei sa mananci sanatos? Tine cont de unul dintre cele mai importante principii ale alimentatiei

Duminica, 26 Martie 2017, ora 08:22
1667 citiri
Vrei sa mananci sanatos? Tine cont de unul dintre cele mai importante principii ale alimentatiei
Foto: Arhiva personala Camelia Olteanu

Alimentatia sanatoasa preocupa din ce in ce mai multa lume, insa, din pacate, informatiile gasite pe Internet se bat adesea cap in cap.

Un aspect important al acesteia, fara a fi insa singurul, este proportia proteinelor, glucidelor si grasimilor. Potrivit nutritionistului Camelia Olteanu, in literatura de specialitate se recomanda ca aportul energetic zilnic (provenit din alimente) sa fie alcatuit din:

- 50-55% glucide (numite si hidrati de carbon, carbohidrati sau zaharuri)

- 30% lipide (grasimi)

- 15-20% proteine

In organism glucidele au rol:

- energetic, constituind principala sursa de energie, de aceea si reprezinta peste 50% din necesarul caloric zilnic

- functional, participand la alcatuirea membranelor celulare, a tesutului nervos, conjunctiv, hormonilor, enzimelor, anticorpilor

- organoleptic, conferind gust dulce alimentelor

In cadrul celor 50-55% glucide recomandate zilnic, 90% vor fi glucide complexe (se gasesc in legume, fructe, lapte, produse lactate, cereale integrale) si se recomanda limitarea la 10% a glucidelor simple (zahar, glucoza, sirop de porumb cu continut ridicat in fructoza, sirop de artar, sirop de agave, miere, dulceturi, compoturi, gemuri, paine alba, cereale cu zahar, bauturi dulci, produsele de cofetarie si patiserie, fast-food).

Produsele cu continut mare in glucide simple, numite si zaharuri rafinate, sunt periculoase sanatatii deoarece duc la cresterea glicemiei (zaharului in sange), solicitand pancreasul endocrin, care in timp se epuizeaza si apare diabetul de tip 2.

In plus, sunt hipercalorice, determinand aparitia supraponderalitatii, a obezitatii, favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare, cresterea valorilor colesterolului, trigliceridelor, sindromului metabolic, cancerelor, bolilor neurogenerative: Alzheimer, Parkinson.

In organism lipidele:

- au rol energetic, reprezentand 40% din energia de repaos sau necesara in activitati usoare

- intra in compozitia hormonilor steroizi si a prostaglandinelor

- contin sau transporta vitaminele liposolubile A, D, E, K si acizii grasi esentiali linolenic si linoleic

- au rol in protejarea corpului la traumatisme si izolare termica

- confera textura placuta si aroma alimentelor (deoarece condimentele isi transfera aromele grasimilor)

Cele 30% lipide prevazute intr-o alimentatie sanatoasa se vor imparti in 10% acizi grasi saturati (unt, slanina, untura), 10% acizi grasi mononesaturati (ulei de masline, nuci, avocado) si 10% acizi g ...citeste mai departe despre "Vrei sa mananci sanatos? Tine cont de unul dintre cele mai importante principii ale alimentatiei" pe Ziare.com

#Proportii corecte proteine glucide grasimi, #proteine alimentatie, #grasimi alimentatie importanta, #carenta grasimi alimentatie efecte, #surse glucide alimentatie, #nutritionist Camelia Olteanu , #Stiri Viata sanatoasa