Dr. Oana Spanu: Cateva reguli de ingrijire a tenului pentru barbati

Sambata, 16 Februarie 2013, ora 00:00
7104 citiri
Dr. Oana Spanu: Cateva reguli de ingrijire a tenului pentru barbati
Foto: malestandard.com

Barbatii trebuie sa respecte reguli de ingrijire a pielii tot atat de riguroase ca si femeile, iar mediul de business iti impune si mai multa atentie. Tu trebuie sa fii cu atat mai atent cu cat stresul si lipsa timpului pot lasa urme pe tenul tau, dovezi pe care nu iti permiti ca oamenii din jur sa le observe.

Trebuie sa stii ca exista tratamente usoare si interventii minime care iti pot ameliora semnele de oboseala si de imbatranire, fara a apela la botox prea din timp.

Care sunt cele mai frecvente probleme ale pielii cu care se confrunta barbatii?

Barbatii petrec mult mai putin timp in fata oglinzii, isi ingrijesc mai putin pielea decat femeile, fumeaza mai mult si dorm mai putin decat acestea. De asemenea, barbatii petrec mai mult timp in aer liber, datorita meseriei sau sportului pe care il practica si de obicei nu se protejeaza de vant,frig sau soare.

Tenul barbatilor este, in multe cazuri, mai sensibil decat al femeilor si necesita o ingrijire riguroasa datorita parului indepartat frecvent prin ras. Pielea fetei si gatului devine in timp foarte sensibila si extrem de vulnerabila la produsele de ingrijire tip after shave care contin alcool, iar pe termen scurt pot sa apara foliculitele datorita prezentei stafilococului (mici cosuri, iritarea pielii cu usturime).

Oboseala cronica si fumatul isi pun amprenta, tenul pierzandu-si luminozitatea si tonusul, iar aparitia cearcanelor si pungilor de sub ochi reprezinta doar urmatorul pas.

Acneea si rozaceea sunt afectiuni des intalnite si la barbati, iar folosirea unor produse de ingrijire adecvate va imbunatati, alaturi de tratamentele medicamentoase, starea pielii mentinand astfel confortul zilnic.

Cum ne ingrijim pielea zilnic?

Alegerea produselor cosmetice hipoalergenice tip spuma/gel de ras, a after shave-ului sub forma de lotiune /crema fara alcool, cu un numar redus de conservanti tip parabeni, fara coloranti sau parfumuri sunt esentiale pentru pielea sensibila, care se inroseste usor!

Lama de ras ar trebui sa fie utilizata o data, masina de ras dezinfectata inainte si dupa fiecare utilizare, iar firele de par taiate in sensul cresterii acestora. Asa se evita declansarea unui proces inflamator local, in special pe tenul sensibil, uscat sau gras, cel cu acnee sau dermatita seboreica!

Curatarea tenului in fiecare seara cu o lotiune blanda, hipoalergenica pentru a indeparta celulele moarte, sebumul si impuritatile acumulate peste zi ar trebui sa faca parte din rutina zilnica.

Aplicarea unei creme hidratante sau grase, adaptata tipului de ten, va mentine pielea in bune conditii, ii va reda elasticitate si tonus, ii va aduce aportul necesar de lipide si apa, o va feri de microfisuri care pot genera multiplicarea bacteriilor si infectii.

La ce metode rapide putem apela pentru improspatarea unui ten obosit, pentru tratarea ridurilor si a cearcanelor?

Pielea uscata

Pielea uscata, brazdata de riduri fine se poate revitaliza rapid, prin administrarea unor microinjectii (mezoterapie) cu cocktail-uri de aminoacizi, minerale, vitamine, antioxidanti, aflate intr-o baza de acid hialuronic pe toata aria fetei si gatului.

Toate ingredientele mentionate exista natural in piele, odata cu inaintarea in varsta, datorita poluarii si ultravioletelor sinteza lor scade. Aceste complexe restructurante ale dermului vor creste tonusul si luminozitatea pielii, vor atenua ridurile fine prin stimularea proceselor de sinteza de colagen, vor genera energie pentru metabolismul celular si vor combate efectul proceselor oxidative.

Tratamentul dureaza cateva minute, nu este dureros, rezultatele se observa imediat, reteaua de colagen se remodeleaza in cateva saptamani si efectul se mentine aproximativ sase luni.

Aceasta terapie poate reprezenta o altenativa pentru atenuarea ridurilor fine de pe frunte sau din jurul ochilor, in situatia in care nu se doreste apelarea la corectia cu toxina botulinica.

Laserul

O alta varianta de rejuvenare a pielii fara timp de recuperare o reprezinta stimularea proceselor de regenerare a colagenului cu ajutorul laserului, recomandata in special barbatilor care au suferit de acnee si prezinta pori dilatati, o textura neuniforma si cicatrici fine sau profunde pe pielea fetei.

Riduri adanci

Pentru ridurile mai adanci dintre sprancene, de pe frunte si din jurul ochilor, create de o expresivitate exagerata, corectia cu toxina botulinica este o solutie sigura, cu efect instalat in 3-4 zile dupa interventie, cu rezultate foarte apreciate de majoritatea pacientilor barbati sau femei.

Daca pacientul nu prezinta contraindicatii (afectiuni neurologice, glaucom, alergii ) si va respecta sfaturile medicului postinterventie, tratamentul cu toxina botulinica va reda luminozitate fetei si va atenua asprimea trasaturilor fara sa expuna la riscuri sau complicatii.

Cearcanele

Cearcanele adanci pot fi corectate prin injectarea de acid hialuronic de ultima generatie. Aceasta substanta va estompa si vasele de sange prezente in zona. Modalitatea de injectare este nedureroasa, de scurta durata (cateva minute), gelul se aseaza in mai multe planuri pentru a se integra perfect in tesut si a nu crea un efect artificial.

Datorita structurii aparte, nu se simte la atingere, nu exercita presiune pe tesutul din jur si nu se observa prin transparenta pielii.

Imediat dupa tratament se va observa atenuarea ridurilor fine si umplerea santurilor de sub ochi, stergerea umbrelor de pe pleopa inferioara , imaginea de ansamblu fiind naturala, iar pacientul isi poate relua activitatea cotidiana odata iesit din cabinet.

Pielea de culoare inchisa datorita pigmentului poate fi tratata prin aplicarea pe termen lung a unor creme cu agenti depigmentanti.

Indiferent de gradul de imbatranire a pielii sau de afectiunile acesteia, primul pas il reprezinta o ingrijire corecta zilnica, iar apelarea la una din metodele de rejuvenare trebuie efectuata in deplina cunoastere a terapiei, a timpului de recuperare, a posibilelor reactii adverse si o asteptare realista asupra rezultatelor.

In aproape toate cazurile, este recomandat consultul unui medic dermatolog pentru a alege tratamentele indicate in functie de tenul dumeavoastra.

Dr Oana Octavia Spanu

Medic specialist Dermatolog

Centrul Medical Academica

#Oana Spanu ingrijire piele barbati, #reguli ingrijire piele barbati, #barbati probleme ten , #Tratamente