Mediul de afaceri avertizeaza: O crestere a accizelor la carburanti in 2014 va rupe coloana vertebrala a economiei

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 07:05
2281 citiri
Mediul de afaceri avertizeaza: O crestere a accizelor la carburanti in 2014 va rupe coloana vertebrala a economiei

Premierul Victor Ponta a declarat ca ia in considerare propunerea fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, de a creste, incepand cu 2014, accizele la carburanti, dar si de a taxa suplimentar traficul greu. Insa o astfel de masura poate produce efecte devastatoare in economie, declansand scumpiri in lant, avertizeaza reprezentantii mediului de afaceri.

Proiectul, care a fost prezentat inca din vara, in cadrul PNL, de Relu Fenechiu, vizeaza o crestere de 10 eurocenti/litrul de benzina, ce reprezinta 8,5% din pretul de la pompa. De asemenea, se are in vedere o taxare progresiva a masinilor de peste 3,5 tone, incepand cu 0,15 eurocenti/km, in prima faza.

Masurile ar urma sa produca un surplus de 26 de miliarde de euro pana in 2025, bani necesari pentru un proiect foarte ambitios: construirea a 4000 de kilometri de autostrada, in conditiile in care in ultimii 23 de ani, Romania a construit doar 450 de km.

"Este o idee mai veche, de cand domnul Fenechiu era ministru, de a introduce o anumita taxa pe pretul benzinei si motorinei care sa alimenteze numai si numai resursele necesare pentru construirea de infrastructura rutiera, nu ca venituri la bugetul general. Trebuie sa o analizam si sa vedem. Nu o resping in niciun caz de la inceput", a declarat premierul.

In conditiile in care nu exista un acord al companiilor petroliere pentru amortizarea costurilor majorarii accizei la carburanti, mediul de afaceri atrage atentia asupra efectelor pe care le poate produce pe piata o astfel de masura, si anume o scumpire in lant a produselor cu cateva procente.

"Cresterea accizelor se va transfera intr-o crestere a costurilor de transport de cel putin 5%. Sa nu uitam faptul ca aceste costuri vor afecta si pretul final al produselor cu cateva procente", a declarat Liviu Rogojinaru, purtator de cuvant al Consiliului National pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii din Romania.

Statistici avantajoase, buzunare goale

In prezent, valoarea accizelor pentru carburanti este stabilita la 467 euro/tona pentru benzina fara plumb, la 547 euro/tona pentru benzina cu plumb si la 374 euro/tona de motorina. Cursul la care vor fi calculate accizele in 2014 este de 4,4485 lei/euro.

In Romania, accizele si taxa pe valoare adaugata reprezinta circa 50% din pretul carburantilor, una dintre cele mai scazute ponderi in Uniunea Europeana. In Irlanda, taxele reprezinta 62% din costul carburantilor, in timp ce in Cipru sau Bulgaria, doar 41%. In plus, in Romania se comercializeaza benzina la cel mai mic pret din Uniunea Europeana, dar cu toate acestea, costul ei atarna cel mai greu in buzunarul consumatorilor, dupa bulgari, potrivit unor statistici publicate anul trecut de Comisia Europeana.

Sa luam un exemplu: Italia inregistreaza cel mai ridicat pret la benzina din UE, cu 40% mai mare decat in Romania, potrivit datelor publicate de Comisia Europeana. In schimb, salariul mediu net in Italia este cu peste 500% mai mare decat in Romania.

Asa se face ca pentru un roman care castiga salariul mediu pe economie (420 de euro/luna), 50 de litri de benzina Euro-super 95, cumparati la pretul mediu din Romania de 1,327 euro/litru, reprezinta aproape 16% din salariu. Pentru un italian, in schimb, 50 de litri cumparati la pretul mediu din Italia, de 1,870 euro/litru, inseamna doar 4,24% din salariul mediu net (2205 euro/luna).

Doar pentru bulgari costul benzinei este mai apasator in bugetul personal, comparativ cu "efortul financiar" facut de romani. Bulgaria este si singura tara din UE cu un salariu mediu pe economie mai mic decat in Romania, respectiv de 390 de euro/luna. De asemenea, costul benzinei in Bulgaria este usor mai ridicat decat in tara noastra: 1,335 euro/litrul de benzina. Astfel, pentru 50 de litri de benzina, bulgarii cheltuiesc aproximativ 17% din venitul lunar.

Locul Romaniei in lume, la pretul benzinei

Romanii platesc de 60 de ori mai mult pentru benzina decat venezuelenii, potrivit unui clasament care subiliniaza discrepantele dintre nivelurile de pret practicate de tarile lumii. Desi pretul combustibilului este impovarator pentru multi dintre romani, tara noastra se afla abia la jumatatea listei, iar in Europa, Romania se numara printre tarile care practica cele mai mici preturi.

Belarusul este tara care practica cele mai scazute preturi la benzina, de 0,68 euro/litru (echivalentul a 3 lei). In Norvegia, in schimb, pretul benzinei era de 1,9 euro/litru (echivalentul a 8,6 lei).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#accize carburanti 2014, #majorare accize carburanti, #majorare pret carburanti , #Afaceri