BERD finanteaza in Romania proiecte de 6 miliarde de euro

Luni, 17 Iunie 2013, ora 17:55
1632 citiri
BERD finanteaza in Romania proiecte de 6 miliarde de euro
Premierul Victor Ponta

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) finanteaza proiecte de sase miliarde de euro, a declarat premierul Victor Ponta, cu ocazia vizitei presedintelui BERD, Sir Suma Chakrabarti, la Bucuresti.

Premierul a tinut sa sublinieze importanta pe care o are expertiza BERD mentionand ca "Proiecte precum tronsonul Comarnic-Brasov pot avea succes doar daca expertiza BEI si BERD va fi alaturi de guvernul Romaniei".

In opinia premierulul, cel mai important proiect derulat in parteneriat cu BERD este restructurarea si modernizarea companiei de Cai Ferate Romane CFR.

"Avem nevoie de sprijinul BERD in cofinantarea si in stimularea creditarii pentru intreprinderile mici si mijlocii. L-am informat pe domnul presedinte ca Romania se afla intr-o situatie stabila si credibila", a mai spus Ponta.

BERD imprumuta BCR cu 80 de milioane de euro pentru creditarea IMM-urilor

BERD va acorda un imprumut de 80 milioane euro Bancii Comerciale Romane (BCR), pentru sub-creditarea intreprinderilor mici si mijlocii.

"Imprumutul, care va fi acordat in doua transe egale, va sprijini afacerile locale, care sunt inca afectate de criza financiara globala. Deoarece Romania da semne de redresare economica, este foarte important sa se imbunatateasca accesul companiilor la finantare", se spune in comunicat.

BCR va acorda finantare intreprinderilor mici si mijlocii sub forma de credite de investitii, facilitati de creditare, credite pentru capital de lucru, finantare pentru leasing, factoring si alte instrumente de finantare, cu accent special pe agricultura si agri-business. Creditele acordate companiilor vor fi disponibile atat in euro cat si in lei.

Imprumutul de 80 milioane euro face parte din Planul Comun de Actiune al Institutiilor Financiare Internationale pentru cresterea economica in Europa Centrala si de Sud-Est, lansat in noiembrie 2012. Acest plan este un raspuns direct la impactul continuu al problemelor din zona euro asupra economiilor din Europa emergenta si include angajamente in valoare totala de peste 30 miliarde euro pe o perioada de doi ani.

BERD, detinuta de 64 de tari si doua institutii interguvernamentale, sustine dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei.

Seful BERD promite sprijin Romaniei

"BERD este un partener puternic si de incredere pentru Romania. Tara da semne clare de redresare economica dupa ani extremi de grei, iar BERD isi mentine angajamentul de a sustine eforturile Romaniei de a reveni la o crestere economica sustenabila in viitor", a declarat presedintele BERD, inaintea vizitei sale in Romania.

BERD, impreuna cu Banca Mondiala si Banca Europeana de Investitii, deruleaza un program de investitii de 30 miliarde euro pe o perioada de doi ani, pentru a sprijini redresarea economica in Europa Centrala si de Sud-Est.

Contributia BERD de 4 miliarde euro va fi dedicata in mare parte Europei de Sud-Est, inclusiv Romaniei, unde BERD a angajat peste 600 milioane euro in 2012.

#investitii BERD Romania, #Ponta BERD, #Ponta delegatie BERD , #Guvern