Cadastrul din orase va fi realizat de o firma angajata de Guvern, prin licitatie

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 09:47
1946 citiri
Cadastrul din orase va fi realizat de o firma angajata de Guvern, prin licitatie

Guvernul va angaja, prin licitatie, o firma care sa realizeze cadastrul in zona urbana, in parteneriat cu statul, a declarat premierul Victor Ponta.

"E un lucru bun ce a vrut sa faca doamna Udrea, il facem noi acum, nu au fost ei in stare sa il faca, si anume: in zona rurala, unde oamenii nu au bani sa isi faca cadastru, am pus, in programul 2014-2020, 500 milioane euro pentru ca sa cadastram practic tot teritoriul rural, iar in zona urbana, acolo unde sunt alte venituri - si in general e vorba de firme, de investitii imobiliare - intr-un parteneriat, nu se privatizeaza, ci vine o firma privata, prin licitatie publica face cadastru acolo unde nu s-a facut, si din taxa pe care o incaseaza statul o parte plateste datoria la firma respectiva", a spus Ponta la RTV.

In ultima sedinta de guvern, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, condus de Dan Sova (PSD), a fost desemnat de Guvern ca unitate de achizitii centralizata pentru produsele, serviciile si lucrarile aferente proiectului privind sistemul informatic integrat de cadastru si publicitate imobiliara pentru mediul urban.

Departamentul va achizitiona, in numele Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), serviciile de consultanta pentru intocmirea documentatiei tehnico-economice si a studiului de fundamentare, precum si pentru derularea procedurii de atribuire a contractului.

Finantarea realizarii proiectului este efectuata exclusiv de catre ofertantul desemnat castigator al procedurii de atribuire, iar recuperarea investitiei se realizeaza exclusiv pe baza veniturilor colectate, potrivit clauzelor contractuale si prevederilor legale incidente, de la utilizatorii serviciilor publice in cauza.

Decizia a fost motivata prin faptul ca ANCPI se afla in imposibilitatea financiara de a asigura resursele pentru finalizarea proiectului in conformitate cu obligatiile contractuale asumate in acordul cu Banca Mondiala, astfel incat "proiectul este in pericol de a nu putea fi incheiat cu succes, cu toate consecintele negative in plan institutional si operational ce deriva din acest fapt".

Sistemul ar urma sa asigure actualizarea hartilor digitale de cadastru la nivelul tarii, carti funciare digitale organizate pe baza numerelor cadastrale, in care toate proprietatile sunt descrise in detaliu, accesul public pentru obtinerea de extrase de cadastru si carte funciara.

In ianuarie 2012, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a anuntat ca firmele private vor putea participa la realizarea cadastrului general al Romaniei prin parteneriat public-privat,in baza unui memorandum aprobat atunci de Guvern.

Memorandumul pentru aprobarea proiectului de parteneriat public-privat viza inregistrarea sistematica a imobilelor situate pe teritoriul Romaniei, autoritatile cautand investitori privati care sa asigure resursele financiare necesare pentru realizarea cadastrului.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat in acea perioada, de mai multe ori, ca grupul Samsung este interesat sa realizeze cadastrul general al Romaniei, in parteneriat public-privat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cadastru Romania, #licitatie cadastru Romania, #proiect cadastru zona urbana , #Guvern