Ce spune presa straina despre vizita lui Ponta la Bruxelles

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 12:24
2495 citiri
Ce spune presa straina despre vizita lui Ponta la Bruxelles

Instabilitatea politica din Romania are efecte negative atat asupra imaginii tarii in fata Europei si a intregii lumi, dar si asupra monedei nationale.

Vineri, leul s-a depreciat din nou, atingand inca un minim istoric,fata de euro., in contextul in care joi, premierul Victor Ponta a fost chemat la Bruxelles unde liderii europeni si-au exprimat ingrijorarea vizavi de evolutia vietii politice din Romania si a derapajelor care au avut loc in ultimele saptamani.

Desi premierul i-a asigurat ca totul merge perfect si ca nu este vorba de o lovitura de stat, asa cum a vuit presa, sefii Uniunii Europene nu s-au aratat convinsi si si-au mentinut punctele de vedere aspre la adresa evenimentelor mioritice.

Iata cum a vazut presa internationala vizita lui Victor Ponta la Bruxelles:

Bloomberg

"Leul romanesc s-a depreciat pana la cel mai mic nivel din istorie pe masura ce apar ingrijorarile ca instabilitatea politica va afecta promisiunile facute de stat creditorilor internationali, dupa ce Germania si-a exprimat ingrijorarea privind eforturile guvernului de a ocoli deciziile Curtii Constitutionale, pentru a-l demite pe presedinte", scrie Bloomberg.

Cursul leu euro a atins pe piata interbancara un nivel record de 4,5633 lei/euro, inainte de a scade pana la 4,5618 la ora pranzului. Moneda a pierdut 2,5 procente fata de euro doar de la inceputul aceste luni, cea mai proasta evolutie a unei monede din cele 27 de tari emergente observate de Bloomberg.

Wall Street Journal

"Romania a ales un moment prost pentru a-si dobandi o reputatie de tara instabila politic. Premierul sau, Victor Ponta, a fost chemat la Bruxelles joi dupa o serie de atacuri asupra Constitutiei, care a culminat prin suspendarea presedintelui Traian Basescu. Investitorii deja isi arata ingrijorarea, leul pierzand 2,5 procente fata de euro in aceasta luna. Aceasta situatie poate fi doar varful icebergului daca Ponta continua aceasta strategie riscanta", scrie publicatia.

Conform Wall Street Journal, marele pericol pentru Romania este pierderea liniei de credit de cinci miliarde de euro din partea Uniunii Europene si a FMI. Guvernul ar putea accesa acesti bani, daca sistemul bancar din Romania intra intr-un blocaj in situatia adancirii crizei euro. Acest lucru s-ar putea intampla daca bancile mama vor opri alimentarea cu bani a subsidiarelor din tara, care formeaza aproximativ 80% din sistemul bacar, scrie WSJ.

Ei continua prin precizarea ca pana acum, Romania si-a respectat promisiunile de a reduce deficitul guvernamental la 5,2% din PIB in 2011, de la 9% in 2009, iar cresterea economica a atins 2,5% in 2011 dupa doi ani de contractie.

Mai mult, noteaza publicatia, Romania nu risca doar pierderea banilor din acordul preventiv cu UE si FMI. Presiunea asupra independentei curtii a transmis un semnal prost investitorilor straini. De altfel, este reamintita pozitia cancelarului german Angela Merkel si a presedintelui Comisiei Europene Manuel Barroso, care si-au aratat ingrijroarea pentru democratia romaneasca.

Financial Times

Celebrul ziar Financial Times isi arata, de asemenea, ingrijorarea fata de loviturile aduse democratiei locale si aminteste ca premierul roman a primit o lista de cerinte clare din partea liderilor europeni in urma intalnirii de joi de la Bruxelles. Victor Ponta a promis ca va lua actiuni imediate pentru a apara independenta Constitutiei si a sistemului judiciar.

Conform RFI Romania, Comisia Europeana a inaintat 11 cerinte guvernului Ponta pentru a respecta statul de drept, a independenti justitiei si increderii europene. Astfel, se cere reinstaurarea atributiilor Curtii Constitutionale, reinstaurarea regulii majoritatii necesare pentru validarea referendumului, renuntarea la folosirea de ordonante de urgenta pentru luarea de decizii care afecteaza institutiile fundamentale ale statului ori Constitutia, evitarea utilizarii selective a Monitorului Oficial si conformarea imediata cu deciziile Curtii Constitutionale.

De altfel, se cere angajamentul autoritatilor publice pentru respectarea independentei sistemului judiciar si evitarea criticarii acestor decizii judiciare, numirea unui Avocat al Poporului cu sprijinul majoritatii partidelor politice, nicio numire in posturile de procuror general si procuror-sef al DNA, nicio gratiere prezidentiala, evitarea numirii in functie a unor ministrii impotriva carora s-au formulat decizii ca nu respecta criteriile de integritate si demisia membrilor Parlamentului care au primit decizii finale privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau coruptie la nivel inalt.

#Victor Ponta Bruxelles, #prea straina Ponta Bruxelles, #presa internationala Ponta, #Romania Ponta Bruxelles , #Guvern