Concluziile vizitei FMI: Avem doua luni sa privatizam patru companii de stat

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 14:39
2701 citiri
Concluziile vizitei FMI: Avem doua luni sa privatizam patru companii de stat

Romania si FMI au incheiat negocierile privind forma finala a bugetului de stat, a declarat, luni, Victor Ponta, dupa intalnirea cu delegatia FMI.

Proiectul de buget pentru 2013, care urmeaza sa fie votat de Parlament, este considerat "realist" de catre FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

"Am solicitat, si in principiu am agreat acest lucru, o extensie de inca doua luni a programului de reforme structurale", a spus premierul Victor Ponta, referindu-se la prelungirea actualului acord preventiv dintre Romania si FMI.

Privatizarea companiilor de stat

Premierul a declarat ca Guvernul a convenit cu FMI listarea a 15% din Transgaz, selectarea unui consultant pentru 15% pentru listarea pe Bursa a companiei energetice Oltenia, listarea a 10% din Nuclearelectrica si listarea a 15% din Romgaz.

"Statul va ramane actionar majoritar in aceste companii", a spus Victor Ponta.

In ceea ce priveste CFR Marfa, compania va fi privatizata prin intermediul unui investitor strategic. Procesul va fi realizat astfel incat la privatizare sa poata participa doar marile companii, cu expertiza in domeniu, potrivit premierului.

Victor Ponta nu a spus cand va incepe procesul de privatizare a CFR Marfa si nici cand va incepe listarea companiilor de stat mai sus mentionate.

"Se incheie cu bine aceasta vizita. Ramane sa mergem mai departe", a afirmat Victor Ponta.

"Avem posibilitatea de a face din companiile de stat companii profitabile, in care investitiile din urmatoarea perioada sa poate fi asigurate pe termen mediu si lung", a declarat premierul.

In ceea ce priveste combinatul Oltchim, care va intra in procedura de insolventa si care are datorii de peste 800 de milioane de euro, "este important sa trecem printr-un proces de curatare de contracte, de reforme in interiorul societatii, dupa care pe masura ce societatea va redeveni curata, sa continuam procesul de privatizare cu un investor strategic. Nu mai acceptam procedurile deschise", a mai spus Victor Ponta.

Administratorul judiciar al Oltchim (OLT) va prezenta la jumatatea lunii aprilie un raport privind situatia companiei, cand vor fi stabilite masurile ce pot fi adoptate in acest caz, conform scrisorii de intentie convenita de Guvern cu FMI.

Victor Ponta a spus ca Oltchim va trebui sa urmeze modelul Hidroelectrica, companie aflata, de asemenea, in procedura de insolventa, care a devenit profitabila. Hidroelectrica va iesi din starea de insolventa la jumatatatea acestui an, potrivit premierului. "Mai departe va intra in regim normal. Acelasi lucru il vrem si pentru Oltchim", a declarat Victor Ponta.

Oficialul a spus ca atat in cazul Oltchim, cat si in cel al companiei CFR Marfa, va trebui gasi o solutie in ceea ce priveste problema datoriilor istorice.

"Trebuie s-o tratam in sensul legislatiei europene, ca sa nu fie considerat ajutor de stat. Dar nimeni n-o sa vina sa ia datoriile istorice", a zis Victor Ponta.

Potrivit premierului, si compania Posta Romana va fi privatizata in urmatoarea perioada, estimand ca pana la jumatatea anului va fi desemnat castigatorul procedurii de privatizare.

#Victor Ponta delegatie FMI, #Victor Ponta listare companii stat, #Victor Ponta privatizare Oltchim, #Victor Ponta privatizare CFR Marfa , #Guvern