Firmele din parcul industrial Oradea cer scutirea de impozitul pe constructii

Joi, 22 Mai 2014, ora 08:24
2088 citiri
Firmele din parcul industrial Oradea cer scutirea de impozitul pe constructii

Un numar de 41 de firme straine si romane rezidente in parcul industrial Oradea au adresat, miercuri seara, o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta si ministrului Finantelor Publice, Ioana Petrescu, prin care solicita scoaterea cladirilor din parcurile industriale de sub incidenta impozitului pe constructii.

Scrisoarea survine dupa ce marti au fost aprobate in sedinta de Guvern normele de aplicare a modificarilor la Codul Fiscal, care prevad in mod explicit includerea cladirilor edificate in parcurile industriale in baza impozabila pentru stabilirea impozitului pe constructii.

Cele 41 de companii au precizat, in primul rand, ca au decis sa investeasca in Oradea in urma prospectarii pietelor regionale, iar pe langa alte avantaje care au concurat in sensul luarii acestei decizii, un argument in favoarea investitiei l-au reprezentat/k facilitatile fiscale acordate rezidentilor in Parcurile Industriale infiintate in Oradea, in baza unor prevederi legale.

Rezidentii considera ca desi, conform prevederilor legale in vigoare, au dreptul sa beneficieze de aceste facilitati, acum cladirile pe care le-au edificat in Parcul Industrial Eurobusiness Oradea sunt impozitate cu 1,5% pe an an din valoarea contabila a acestora.

"Aceasta situatie, prin care se incalca angajamentele asumate de autoritati si care genereaza cheltuieli suplimentare neprevazute in planul nostru de afaceri, ne afecteaza atat activitatea economica, cat si viitoarele planuri de investitii. Este evident ca, prin aceste modificari legislative, statutul nostru de companii beneficiare de facilitati fiscale pentru investitiile realizate in parcul industrial a fost schimbat in companii supraimpozitate, intrucat impozitul de 1,5% pe care suntem obligati sa-l platim la bugetul de stat este mai mare decat impozitul de 1% perceput de autoritatea locala, ceea ce ne creeaza un tratament discriminatoriu fata de alte companii existente in Oradea", se argumenteaza in scrisoarea respectiva.

Firmele solicita modificarea in regim de urgenta a actelor normative privind, astfel incat companiile care investesc in parcurile industriale sa beneficieze in continuare de facilitatile fiscale reglementate, iar autoritatile centrale si locale sa-si respecte neconditionat angajamentele asumate.

"Ne exprimam convingerea ca, prin modificarea urgenta a cadrului legal aplicabil facilitatilor fiscale acordate companiilor care investesc in parcurile industriale, competitivitatea noastra economica nu va mai fi afectata, iar actualul climat investitional isi va recapata caracterul stabil si predictibil, dorit de mediul de afaceri", se mai precizeaza in scrisoarea deschisa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#parc industrial oradea, #impozit constructii speciale, #modificari cod fiscal , #Guvern