Guvern: Aproximativ doua milioane de romani si ucraineni ar putea beneficia de Acordul privind micul trafic de frontiera

Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 08:35
902 citiri

Aproximativ doua milioane de persoane din Romania si Ucraina ar putea beneficia de aplicarea prevederilor Acordului privind micul trafic de frontiera intre Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei semnat joi la Kiev din partea romana de premierul Victor Ponta si din partea ucraineana de premierul Arsenii Iateniuk.

"Textul Acordului fusese semnat ad referendum de ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, si omologul sau ucrainean, Andrii Descita, la 1 aprilie 2014, in marja reuniunii NATO-Ucraina desfasurate la Bruxelles. Intrarea in vigoare a acestui acord va aduce beneficii palpabile pentru cetatenii Romaniei si Ucrainei din zonele limitrofe frontierei comune, inclusiv pentru etnicii romani din Ucraina si cei ucraineni din Romania. Acestia vor putea traversa mai usor frontiera comuna, fara viza, in baza permisului de mic trafic", se arata in comunicat.

Textul Acordului reglementeaza conditiile de desfasurare a micului trafic de frontiera, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat romano-ucrainene de catre rezidentii din zona de frontiera a Romaniei sau a Ucrainei care intentioneaza sa ramana in zona de frontiera a celuilalt stat, in special din motive de ordin social, cultural, familial sau intemeiate economic, pentru o perioada care sa nu depaseasca 3 luni de sedere neintrerupta.

"Acordul se aplica locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte si de alta a frontierei comune, zona care poate fi insa extinsa la maxim 50 de km de linia de frontiera in cazul unitatilor administrativ-teritoriale care se intind dincolo de limita celor 30 de km. In baza unor estimari generale, se apreciaza ca aproximativ doua milioane de persoane din Romania si Ucraina ar putea beneficia de aplicarea prevederilor Acordului", precizeaza sursa citata.

De prevederile Acordului beneficiaza toate persoanele care locuiesc in mod legal, de cel putin trei ani, in zona de frontiera a Romaniei sau Ucrainei. "Acestor persoane li se adauga si sotul/ sotia, copiii minori sau majori aflati in intretinere (inclusiv adoptati), chiar daca acestia locuiesc de mai putin de trei ani in zona de frontiera", potrivit aceleiasi surse.

Cine elibereaza permisul de mic trafic

Potrivit procedurii de aplicare a Acordului, permisul de mic trafic de frontiera "este eliberat de autoritatile competente ale Romaniei sau Ucrainei (mentionate in anexa nr. 3 la Acord) in maxim 60 de zile de la primirea cererii insotita de toate documentele necesare".

"Aceste persoane trebuie sa dovedeasca ca sunt in posesia unui pasaport valabil; locuiesc, in mod legal, de cel putin trei ani in zona de frontiera; au motive intemeiate pentru trecerea frecventa a frontierei romano-ucrainene, nu prezinta o amenintare pentru ordinea publica, siguranta nationala, sanatatea publica sau relatiile internationale ale Romaniei, respectiv Ucrainei sau ale oricarui stat membru UE; nu fac obiectul unei expulzari sau a unei interdictii. Pentru eliberarea permiselor de mic trafic nu se percep taxe. Permisul este valabil pentru o perioada de la doi la cinci ani, fara a putea depasi durata de valabilitate a pasaportului titularului", potrivit aceleiasi proceduri citata in comunicatul Guvernului.

Totodata, persoanele care beneficiaza de prevederile Acordului se supun controlului de frontiera asemeni oricarei alte persoane, insa autoritatile de frontiera nu vor aplica stampile de intrare sau iesire pe permisele de mic trafic.

"Alaturi de permisul de mic trafic, persoana care beneficiaza de prevederile Acordului trebuie sa fie in posesia unui pasaport valabil. Autoritatile de frontiera ale Romaniei sau Ucrainei au dreptul sa refuze intrarea sau sa reduca termenul de sedere pe teritoriul statului lor a persoanelor care beneficiaza de dispozitiile acordului. Pe durata sederii pe teritoriul Romaniei a persoanelor din Ucraina care beneficiaza de prevederile Acordului si pe teritoriul Ucrainei a persoanelor din Romania care beneficiaza de prevederile Acordului, acestea trebuie sa respecte legislatia Romaniei, respectiv a Ucrainei", potrivit aceleiasi surse.

Acordul mai prevede de asemenea ca fiecare Parte Contractanta va deschide o noua misiune consulara pe teritoriul celeilalte Parti Contractante, pe baza de reciprocitate, urmand ca locatia precisa a acestor misiuni consulare sa fie comunicata celeilalte Parti Contractante pe cale diplomatica.

#romania ucraina, #acord mic trafic , #Guvern