Guvernul Ponta s-a saturat de plagiat si investeste in evaluarea tezelor de doctorat

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 16:32
2919 citiri
Guvernul Ponta s-a saturat de plagiat si investeste in evaluarea tezelor de doctorat
Insusi premierul Ponta a fost acuzat ca a plagiat lucrarea de doctorat

Ministerul Educatiei este hotarat sa puna capat plagiatului in mediul universitar, de astfel de practici fiind acuzat recent chiar seful Guvernului, Victor Ponta. Ministerul a pus la bataie aproape 200.000 de euro doar pentru consultanta in realizarea unor softuri de evaluare, dar iata ca a obtinut un chilipir: o companie s-a angajat la o suma de patru ori mai mica.

Ministerul Economiei a organizat o licitatie publica pentru achizitia de servicii de consultanta pentru managementul proiectului "Sisteme moderne de preluare, evaluare si informare a tezelor de doctorat si licenta in mediul universitar, in cadrul Ministerului Educatiei Nationale". Valoarea estimata a contractului, cofinantat prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA), a fost de circa 200.000 de euro, iar principalul criteriu de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic.

Castigatoarea a fost BDD Strategy Consulting, o firma bucuresteana de consultanta, care a oferit de patru ori mai putin, adica aproximativ 50.000 de euro pentru asigurarea managementului de proiect.

Compania a rulat, in 2012, afaceri de 250.000 de euro si un profit net de 130.000 de euro, cu mult peste media pietei, la un numar mediu de trei angajati, potrivit informatiilor oferite de site-ul de verificare firme online, Risco.

Un soft antiplagiat, 100% romanesc, circula la liber pe Internet

Profesorii sau studentii au si astazi resurse neoficiale pentru detectarea plagiatului. Recent, o echipa de specialisti IT a lansat si primul soft romanesc de profil, iar utilizarea lui este gratuita.

Cei trei programatori beneficiaza de experienta vasta in acest domeniu, dupa ce au realizat proiecte internationale de anvergura, iar pentru acest soft au lucrat timp de 14 luni, insa doar atunci cand le-a permis timpul, fiind implicati in mai multe proiecte.

Desi nu le permite timpul sa incerce sa promoveze softul si sa scoata profit de pe urma lui, au incercat sa contacteze mai multe universitati, fiind deschisi sa se implice intr-un proiect public, de dezvoltare a programului de evaluare pe care l-au creat.

"Pana acum am trimis cateva sute de e-mail-uri universitatilor romanesti (acolo unde acestea au afisate pe website-ul propriu modalitatea de contact prin email). Am pornit de la lista institutiilor de invatamant superior afisata pe site-ul Ministerului Educatiei, insa spre surprinderea noastra nu am primit decat cateva reactii", a povestit pentru Ziare.com, Dragos, unul dintre realizatori.

Plagiatori, aveti o problema. Mare de tot! - Interviu

"Fie emailurile inca nu au fost citite, fie nimeni nu isi da interesul asupra managementului originalitatii, desi legea Educatiei nationale numarul 1/2011 prevede ca: 'Indrumatorii lucrarilor de licenta, de diploma, de disertatie si de doctorat raspund in solidar cu autorii acestora de asigurarea originalitatii continutului acestora'", isi explica programatorul, lipsa de reactie din partea mediului universitar.

In aceste conditii, specialistii IT spera ca softul lor sa fie popularizat "din gura in gura", astfel incat sa beneficieze de el cat mai multi studenti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ponta investitii Educatie, #Ministerul Educatiei soft, #Ponta ministerul Educatiei soft , #Guvern