Guvernul se va reuni in sedinta speciala pe tema Acordului de Parteneriat 2014-2020

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 15:18
1165 citiri
Guvernul se va reuni in sedinta speciala pe tema Acordului de Parteneriat 2014-2020

Guvernul se va reuni, saptamana viitoare, in sedinta speciala pe tema Acordului de Parteneriat care stabileste modul de atragere de fonduri europene in perioada 2014-2020, a anuntat premierul Victor Ponta.

El a cerut ministrilor, in sedinta de miercuri a Cabinetului, "atentie maxima" pe finalizarea programelor din 2007-2013 si intocmirea Acordului de Parteneriat.

"De altfel, saptamana viitoare vreau, cu toti ministrii care aveti atributii in domeniul gestionarii fondurilor europene, sa facem o sedinta speciala pentru 2014-2020. Domnule Teodorovici, sa nu obositi sa explicati chiar si domnului Nazare ca nu ne-a respins nimeni Acordul de Parteneriat, pentru simplul motiv ca nu l-am trimis, cum nu l-a trimis, de fapt, nimeni din Europa. In decembrie abia au iesit ghidurile. Deci, era greu sa ne fie respins ceva ce nu am trimis, dar, atunci cand il vom trimite, trebuie sa fie bun si, pentru asta, consultare continua si cu ministerele de linie, si cu partenerii europeni, Comisia Europeana, in asa fel incat Acordul sa fie foarte bun", a spus Ponta.

Un document prezentat, vineri, de Mediafax releva ca expertii Comisiei Europene au transmis autoritatilor romane ca prima versiune a Acordului de Parteneriat pentru utilizarea fondurilor comunitare in perioada 2014-2020 este lipsita de viziune strategica, prea vaga si nu dovedeste ca lectia data de esecul cheltuirii banilor UE este valorificata.

Aceasta prima versiune a Acordului, care reprezinta, practic, o forma mult mai avansata decat un simplu draft si indica modul in care autoritatile romane si-au propus sa atraga fonduri europene in perioada 2014-2020, a fost prezentata, in octombrie, membrilor Camerei Deputatilor de premierul Victor Ponta si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Anterior, in 25 iulie, ministrul Toedorovici declara ca Acordul de Parteneriat care urmeaza sa fie trimis la Bruxelles in toamna va fi "un document de buna calitate".

Varianta finala a Acordului trebuie aprobata pana la sfarsitul lunii ianuarie.

Contactat, vineri, de Mediafax, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a declarat ca aceste observatii au fost preluate in documentul final care urmeaza sa fie aprobat la sfarsitul acestei luni.

Vicepresedintele PDL, Alexandru Nazare, a afirmat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca PDL ii cere lui premierului Victor Ponta demiterea ministrului Fondurilor Europene dupa ce Acordul de Parteneriat transmis de acesta la Bruxelles a fost respins oficial, iar absorbtia fondurilor UE intarzie.

In vara anului trecut, Comisia Europeana a atentionat Guvernul, potrivit unui document obtinut atunci de MEDIAFAX, ca proiectul Acordului de Parteneriat transmis catre Bruxelles era incoerent si fara prioritati clare, solicitand ca documentul sa fie refacut "peste vara", pana in luna septembrie.

Avertismentul a fost notat de catre Reprezentanta permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, care i-a atentionat mai departe pe reprezentantii Guvernului de la Bucuresti ca o eventuala respingere a acestui proiect de catre Comisia Europeana, in urma consultarilor inter-servicii care vor avea loc, risca sa conduca la intarzieri in adoptarea viitoarelor programe operationale si in implementarea lor chiar de la inceputul anului viitor, fapt ce ar crea noi probleme in absorbtia fondurilor europene.

#Ponta sedinta fonduri europene, #Guvern sedinta speciala Acord Parteneriat , #Guvern