Guvernul vrea sa acorde facilitati pentru romanii cu credite: Injumatatirea ratelor pe o perioada de 2 ani

Marti, 04 Februarie 2014, ora 08:58
1974 citiri
Guvernul vrea sa acorde facilitati pentru romanii cu credite: Injumatatirea ratelor pe o perioada de 2 ani

Guvernul va adopta o ordonanta prin care persoanele care au credite la banci si un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, in urma unei intelegeri cu banca, la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani.

Schema de reduceri fiscale ar putea duce la reesalonarea imprumuturilor pentru aproape un milion de romani, iar bancile ar putea reduce ratele la credite cu pana la 4 miliarde de lei in 2014, sustine premierul Victor Ponta.

El a mai precizat ca masura este agreata cu Fondul Monetar International si va fi adoptata prin ordonanta, urmand sa fie aplicata tuturor creditelor contractate de persoane fizice, salariati sau pensionari.

"Conditia este ca aceste persoane sa aiba un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net, de 1.610 lei, si sa nu aiba restante mai vechi de 90 zile la creditele bancare. Este vorba de injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani, dar nu mai mult de 500 lei pe luna. Este un credit fiscal acordat de stat pentru a acoperi cresterea dobanzii pentru cei doi ani de scadere a ratei (...) Practic, jumatate din rata pe care o platesc va fi amanata - cei care au 800 lei rata vor plati doar 400 lei, restul de 400 lei se amana pe doi ani, iar statul va suporta, pe baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit diferenta dupa ce se termina cei doi ani", a spus Ponta, precizand ca masura presupune ca numai in acest an sa fie disponibilizate aproape 4 miliarde lei din partea bancilor pentru persoanele fizice.

Ponta apreciaza ca masurra va permite o crestere "importanta" a consumului

Seful Guvernului a apreciat ca aceasta masura va permite "o crestere moderata, dar importanta" a consumului.

Agentia MEDIAFAX a anuntat, la 24 ianuarie, ca Guvernul vrea sa stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub medie care obtin de la banca restructurarea creditelor, dar numai in conditii stabilite de stat, cu prelungirea scadentei pana la doi ani.

Potrivit unui proiect prezentat atunci, statul urma sa ofere o reducere la plata impozitului cu cel mult 350 de lei, iar aceasta va fi aplicata doar la expirarea perioadei de reesalonare.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat, insa, luni ca reducerea de impozit va fi de cel mult 200 de lei pe luna, dar nu mai mult decat impozitul datorat de fiecare persoana in parte.

Potrivit calculelor lui Voinea, impactul peste doi ani va fi de circa 0,1% din PIB, bani care in mare parte se vor incasa pana atunci prin efectele de antrenare ale restructurarilor.

"Azi, maine, pe stat nu-l costa nimic, iar peste doi ani costul va fi de maxim 0,1% PIB, dar care se recupereaza in avans in acesti doi ani din crestere economica si TVA", a spus Voinea.

El a aratat ca schema va intra in vigoare incepand cu luna aprilie.

In aceste conditii, impactul bugetar este minim in primii ani de aplicare a sistemului de facilitati.

Sistemul este optional pentru banci, iar Guvernul nu a anuntat ca ar fi incheiat vreo intelegere cu institutiile de credit.

Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la credite fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.

Cu cat sunt reduse obligatiunile lunare de plata

Practic, forma propusa de Guvern nu faciliteaza, ci restrictioneaza modalitatile de restructurare pe care le practica bancile.

Operatiunea trebuie sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate si nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani.

"Doar principalul se injumatatesc, nu si dobanda, pentru ca rata e sursa de profit a bancii si ea trebuie platita integral", a precizat Voinea.

Banca trebuie sa asigure prelungirea duratei initiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata, adica cel mult doi ani.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat in mai multe randuri ca Guvernul Ponta lucreaza la un program de stimulare a consumului, cara sa sustina cresterea economica din acest an.

Restructurarea poate fi acordata o singura data unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu conditia ca suma totala amanata la plata sa se incadreze in limita valorica determinata anterior.

Statul limiteaza, insa, accesul populatiei la un astfel de mecanism prin introducerea unui plafon privind venitul debitorului, care nu poate depasi venitul net mediu pe economie comunicat de Institutul National de Statistica.

#credite populatie, #rate credite, #credite reesalonate , #Guvern