Ponta demite conducerea INS, pentru ca a calculat gresit PIB

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 13:39
1730 citiri
Ponta demite conducerea INS, pentru ca a calculat gresit PIB

Premierul Victor Ponta a demis conducerea Institutului National de Statistica (INS), pentru ca institutia a calculat gresit Produsul Intern Brut (PIB) pe anul 2011, mentionand ca s-a comis o "greseala grava" si ca "am nevoie de oameni pe care sa ma pot baza la INS".

"Ne-am trezit, la inceput de an, ca INS si Comisia Nationala de la Prognoza au gresit. In perioada 2003-2004 au gresit, calculand pe plus. In 2011 au calculat pe minus si acum trebuie sa mai taiem un miliard de lei. Nu stim de unde sa il taiem, de la Politie, Sanatate..vom vedea", a declarat seful Guvernului in sedinta de vineri.

Ponta a anuntat ca a solicitat secretarului general al Guvernului sa pregateasca schimbarea conducerii Institutului National de Statistica pentru aceasta "greseala grava". La conducerea Institutului se afla, din 2005, Vergil Voineagu.

Contactati de Mediafax, reprezentantii INS au recunoscut diferentele intre cifre, mentionand insa ca nu este vorba despre o eroare, ci de o realitate pe care o releva datele finale privind evolutia PIB.

Victor Ponta: INS a gresit calculele privind PIB-ul Romaniei in ultimii doi ani

Ei au aratat ca cele mai recente date privind PIB-ul pentru anul 2011 indica o cifra cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mica fata de estimarea initiala.

#deficit comercial INS, #INS eroare calcul, #conducere INS Ponta , #Guvern