Cosea: Bugetul pe 2014, prea optimist. Economia a crescut multumita vremii si dezmortirii pietelor externe

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 19:56
1512 citiri
Cosea: Bugetul pe 2014, prea optimist. Economia a crescut multumita vremii si dezmortirii pietelor externe

Optimismul cu care a fost prezentat bugetul pentru 2014 nu este de inteles, in conditiile in care economia a fost sustinuta mai curand de vremea buna si de "dezmortirea pietelor externe", este de parere analistul economic, Mircea Cosea.

"Bugetul pe 2014 pleaca de la aceasta atmosfera pozitiva, crezand ca o sa ploua si la anul, ca pietele externe se vor mentine si vor sustine exporturile. Nicio masura de crestere economica nu a fost luata. Dar, parerea mea este ca exporturile pe pietele vestice nu vor mai fi atat de bune, fiind concurenta, si nici agricultura nu se stie daca va avea parte de o vreme atat de buna", a declarat Mircea Cosea pentru Business24.

El a adaugat ca nu au fost luate masuri pentru stimularea economiei, ci mai degraba "contraproductive".

Ponta ne anunta ca ne-a indeplinit urarea lui Basescu: "Traim bine!"

Premierul Victor Ponta a prezentat, joi, proiectul de buget pentru anul 2014, intr-o cheie a superlativelor. Documentul a fost intocmit pe principiile "pastrarii cresterii economice si a repararii anumitor nedreptati comise in 2010-2011, care au afectat unele categorii sociale", potrivit sefului Guvernului.

"In 2013, in sfarsit, ajungem la PIB-ul din 2008. Inchidem o perioada de scadere a Romaniei. Anul acesta am recuperat 100.000 de locuri de munca din cele 700.000 pierdute in perioada 2010-2011", a spus premierul.

Seful Guvernului a mai precizat ca prezentarea bugetului in ziua publicarii datelor Eurostat, care indica o crestere economica de 1,6% pentru Romania, in trimestrul 3, atat cat a prognozat si proiectul, este doar "o coincidenta fericita".

  • "Aceasta crestere economica nu s-a facut doar pe baza cresterii din agricultura, cum sustin unii experti. Restul s-a datorat in special cresterii productiei industriale - 7,5%, a doua din UE, dar si a cresterii serviciilor.
  • Unul dintre cele mai importante obiective este evolutia absorbtiei fondurilor europene de la 7% la 27%. Trei miliarde de euro au intrat, astfel, in tara. Aceasta crestere va continua. In timp ce anul trecut erau blocate toate programele sectoriale, astazi, toate programele de finantare sunt active.
  • Increderea privind situatia economica si bugetara a economiei s-a reflectat in cele mai mici dobanzi pe care le plateste statul din 1989. Am plecat de la 7% - dobanzi medii si ultima data am atins nivelul de 4%", a explicat Ponta.
  • De asemenea, premierul a amintit ca nivelul contributiilor sociale vor avea o scadere semnificativa de 5 procente pentru a crea noi locuri de munca. Salariul minim a crescut cu 15%, iar inflatia a scazut de la 4,95% in 2012, la 1,8% in 2013. Deficitul bugetar a scazut la 2,6% si va scadea anul care vine la 2,2%.

    "Ramanem cu venituri bugetare in 2014 care constituie 32,9% din PIB. Media europeana este de 46%. Diferenta se datoreaza faptului ca nivelul valoric din sistemul de impozitare este unul dintre cele mai scazute din Europa", a precizat Ponta.

    Cum sunt impartiti banii de salarii pe sectoare

    Produsul intern brut se va ridica la 230 de miliarde de lei, din care 216 de miliarde de lei sunt obtinute din taxe, impozite si alte venituri si 14 miliarde de lei reprezinta deficit.

  • Din aceasta suma, aproape 50 de miliarde de lei reprezinta cheltuieli de salarii. Astfel, 15 miliarde de lei merg la structuri militare, de securitate, ordine publica si justitie, 10 miliarde de lei catre profesori si cadre didactice, noua miliarde de lei sunt salarii platite structurilor de la nivel local, sapte miliarde de lei reprezinta salarii din sistemul medical si cinci miliarde de lei catre toate celelalte institutii si autoritati, a mai prezentat premierul.
  • Alte 52 de miliarde de lei reprezinta banii pentru pensionari din care 13 miliarde de lei vin direct de la buget si restul din sistemul de asigurari.
  • 20 de miliarde de lei sunt platite pentru asistenta sociala, iar 40 de miliarde de lei sunt alocate pentru investitii, reprezentand 6% din PIB.
  • 15 miliarde de lei sunt cheltuieli pe dobanzi, plati si datorii, sase miliarde de lei se duc pe subventii si 40 de miliarde de lei reprezinta cheltuielile statului pe bunuri si servicii. 10 miliarde de lei se duc pe alte transferuri.
  • Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    #proiect buget 2014, #buget 2014, #Ponta buget 2014 , #Guvern