Ponta: Romania se va imprumuta pe piata americana cu dobanzi sub 6%

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 16:55
1447 citiri
Ponta: Romania se va imprumuta pe piata americana cu dobanzi sub 6%

Guvernul prognozeaza randamente sub nivelul de 6% pentru urmatoarea emisiune de titluri de stat pe piata americana, potrivit premierulului Victor Ponta, care a adaugat ca acesta este un semnal pozitiv pentru economia Romaniei.

Ponta a amintit ca, anul trecut, statul roman s-a imprumutat pe pietele externe la dobanzi de peste 6% si a mentionat ca, de data aceasta, randamentele vor cobori sub acest prag.

"Romania este o tara stabila, din punct de vedere bugetar. Viitoarele guverne care vor veni vor plati mult mai putin decat platim noi acum. (...). Ne-am imprumutat in lei si in euro, foarte bine, de la inceputul anului", a declarat Ponta, intr-o interventie Digi24.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a mandatat mai multe banci de investitii sa organizeze o serie de intalniri cu investitorii din Europa si Statele Unite in vederea pregatirii unei emisiuni de obligatiuni denominate in dolari. Bancile contractate de statul roman sunt Barclays, BNPParibas, Citigroup si HSBC, potrivit unor surse bancare, citate de Mediafax.

La inceputul acestui an, ministerul de Finante s-a imprumutat la cea mai mica dobanda, de 5,95%. Pe 14 ianuarie, Finantele au vandut certificate de trezorerie scadente la un an si obligatiuni scadente la trei ani, in valoare totala de 2,9 miliarde de lei.

Randamentul pe care trebuie sa-l plateasca Finantele pentru obligatiunile cu scadenta la trei ani au atins minimum istoric: 5,95%.

#Victor Ponta imprumut Romania, #Finante obligatiuni stat, #finante obligatiuni randament emisiuni , #Guvern