Prim-ministrul Ponta, in vizita oficiala la Istanbul: Turcia inaugureaza tunelul feroviar submarin "Marmaray"

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 09:12
1965 citiri
Prim-ministrul Ponta, in vizita oficiala la Istanbul: Turcia inaugureaza tunelul feroviar submarin "Marmaray"

Premierul Victor Ponta efectueaza marti o vizita oficiala de o zi la Istanbul, la invitatia omologului sau turc, Recep Tayyip Erdogan, pe agenda deplasarii figurand participarea la ceremonia de inaugurare a Tunelului feroviar "Marmaray" de subtraversare a Bosforului, informeaza Guvernul Romaniei.

Primul-ministru roman va vizita in prima parte a zilei Muzeul Yedikule, eveniment in cadrul caruia este programata dezvelirea unei plachete memoriale dedicate domnitorului Constantin Brancoveanu si celor patru fii ai sai.

Victor Ponta va participa, apoi, la inaugurarea tunelului feroviar "Marmaray" de subtraversare a Bosforului, in cadrul unei ceremonii oficiata de primul-ministru al Turciei.

Evenimentul va fi marcat prin traversarea tunelului intre statiile de plecare Uskudar (malul asiatic) si statia de destinatie, respectiv Yenikapi (malul european).

Dupa evenimentul de inaugurare a tunelului feroviar de subtraversare a Bosforului, Recep Erdogan si Victor Ponta vor sustine, in jurul orei 18,00, o conferinta de presa comuna, la finalul unei intrevederi bilaterale.

Va urma apoi un dineu oficial oferit de seful Guvernului de la Ankara in onoarea oaspetilor sai.

Din delegatia romana prezenta la Istanbul va face parte si ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.

Tunelul submarin, finalizat dupa noua ani

Lucrarile la tunelul feroviar Marmaray, incepute in 2004, au fost incredintate unui consortiu de companii turcesti si japoneze, costul final al proiectului fiind estimat la trei miliarde de euro.

Monumentala lucrare a fost inceputa in 2004 in cadrul unui proiect care a beneficiat de finantare externa din partea Bancii Japoniei pentru Cooperare Internationala si BEI, potrivit unei stiri Agerpres care citeaza AFP.

Tunelul, un tub dublu scufundat la o adancime mai mare de 50 de metri sub stramtoarea Bosfor, este proiectat sa reziste unui cutremur de 9 grade pe scara Richter si va avea la final 75 de km. Inaugurarea tunelului Marmaray vine sa marcheze si 100 de ani de la fondarea Republicii Turce, in 1923.

#vizita Ponta Turcia, #tunel submarin Marea Neagra, #tunel submarin Bosfor, #relatii Romania Turcia , #Guvern