Victor Ponta: Pretul energiei si cel al gazelor pentru marea industrie ar putea sa scada

Duminica, 11 Mai 2014, ora 10:05
1639 citiri
Victor Ponta: Pretul energiei si cel al gazelor pentru marea industrie ar putea sa scada

Guvernul intentioneaza sa sustina marea industrie prin masuri legislative care ar putea duce la scaderea preturilor energiei si gazelor, a declarat sambata, la Galati, premierul Victor Ponta.

"Pretul energiei a scazut deja, dar trebuie si poate sa scada in continuare, in special prin aplicarea schemei de la 1 iulie referitoare la reducerea cu pana la 85% a certificatelor verzi si reducerea taxei de cogenerare. Sunt alte mijloace prin care putem sa reducem in continuare pretul energiei electrice. In privinta pretului la gaz avem o strategie comuna prin care relatia intre cei doi mari producatori, Petrom si Romgaz, sigur si importurile, sa pastreze preturile la gaze in asa fel incat marii producatori sa ramana intr-o marja de competitivitate", a spus Victor Ponta, dupa o vizita de lucru la combinatul ArcelorMittal.

In context, premierul a precizat ca trebuie colaborat cu forurile europene astfel incat liberalizarea pretului la gaze sa se faca in cadrul unei piete care functioneaza, ,,altfel se risca aparitia unui monopol si disparitia contextului in care poate functiona o piata libera'.

Victor Ponta a facut precizari si in legatura cu anunturile repetate ale administratiei ArcelorMittal potrivit careia lipsa de sustenabilitate ar putea duce la relocarea operatiunilor din Romania si chiar la inchiderea combinatului.

"Nu au spus ca inchid, dar au spus un lucru care este valabil pentru orice business; cat timp sunt competitivi si au o perspectiva pe termen mediu si lung vor ramane. Altfel, nu pot sa piarda tot timpul, nu poti sa ceri niciunui investitor privat sa piarda bani in Romania. Cei de la ArcelorMittal, in conditiile in care Romania asigura conditii de competitivitate, fac investitii si sunt hotarati sa ramana. Mai tine si de capacitatea Europei de a nu distruge marea industrie, pentru ca masurile luate in ultimii ani la nivel european au fost extrem de anti-competitive, motiv pentru care a si existat o reducere semnificativa in Europa a marii productii industriale, o delocalizare in afara Europei", a afirmat Ponta.

Premierul s-a aflat, sambata, la Galati, unde a efectuat o vizita de lucru la ArcelorMittal, a participat la Prefectura Galati la prezentarea proiectului ,,Terminalul intermodal si conexiunile interioare ale Portului Galati', dar si la lansarea candidatilor pentru europarlamentare de la Sala Sporturilor.

Victor Ponta a fost insotit de vicepremierii Liviu Dragnea si Daniel Constantin, dar si de ministrii Rovana Plumb, Eugen Teodorovici, Nicolae Banicioiu si Razvan Cotovelea. A

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Ponta pret gaze, #Ponta pret energie electrica , #Guvern