Victor Ponta: Trebuie sa reducem deficitul bugetar de la 2,9% la 2,4%

Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 12:02
1958 citiri
Victor Ponta: Trebuie sa reducem deficitul bugetar de la 2,9% la 2,4%

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, intr-o emisiune televizata, ca Romania trebuie sa reduca deficitul bugetar "pe sistem european" de la 2,9% la 2,4%.

"Trebuie sa reducem in continuare deficitul bugetar, am fost la 2,9% pe sistemul european si trebuie sa il reducem la 2,4%, eu vorbesc de ESA (n.r. - metodologia UE care ia in calcul si obligatiile de plata). La FMI este de la 2,2% la 1,7%, cel putin cu o jumatate de punct procentual. Important pentru noi este ca anul acesta am iesit pentru prima data din procedura de deficit excedentar. Nu mai suntem peste 3% din acel PIB. Daca doar taiem, pana la urma sunt vreo 5 miliarde pe care trebuie sa ii taiem ca sa putem sa ne incadram cu totul. Daca doar taiem, asta inseamna ca, de fapt, o sa avem o scadere a PIB si a cresterii economice. Daca reusim, si eu zic ca o sa reusim, si anume 2,5 miliarde le taiem din diverse zone si 2,5 miliarde incercam sa le aducem sa ai venituri suplimentare. Deja cresterea salariului minim genereaza un venit suplimentar", a afirmat Ponta.

Premierul considera ca cele 2,5 miliarde euro pot fi aduse din "servicii".

Romania va continua acordurile cu partenerii externi - Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala - si va respecta prevederile acestora, se arata in Programul de guvernare 2013 - 2016.

Pe fondul unui ritm mediu anual de crestere economica de 3% in perioada 2013-2016, Guvernul va mentine deficitul bugetar pe sistem ESA (metodologia UE care ia in calcul si obligatiile de plata) sub 3% din PIB pana in 2016, respectand criteriul stabilit de Tratatul de la Maastricht.

Programul prevede atingerea unui deficit bugetar structural de 0,7% din PIB in 2014 si mentinerea la acest nivel in 2015 si 2016, precum si mentinerea ponderii datoriei publice totale in PIB la un nivel sustenabil, semnificativ mai mic decat nivelul de 60% din PIB fixat prin Tratatul de la Maastricht.

#Victor Ponta deficit bugetar, #victor ponta fmi, #Victor Ponta economie Romania , #Guvern