Victor Ponta vrea reforma Constitutiei

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 10:10
1191 citiri
Victor Ponta vrea reforma Constitutiei

Premierul roman Victor Ponta recunoaste, intr-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse, ca tabara sa a facut greseli care au dus la pierderea luptei pentru destituirea presedintelui Traian Basescu, insa declara ca de acum doreste sa se concentreze asupra reformelor, in special asupra reformei Constitutiei.

"Ceea ce pentru noi parea logic si legitim, a fost perceput altfel in afara Romaniei. Spre exemplu: am fost criticati pentru ordonantele de urgenta si aceasta critica a fost justificata. Pe de alta parte, guvernul precedent a dat, in 2011, 140 de ordonante de urgenta in total - si nimeni din strainatate nu s-a aratat ingrijorat din aceasta cauza. A fost o greseala ca nu am explicat suficient acest lucru", a subliniat Victor Ponta.

Seful guvernului roman a tinut sa precizeze ca situatia din Romania este diferita de cea din Ungaria - tara a carei imagine a suferit, de asemenea, o deteriorare rapida a imaginii sale in strainatate dupa venirea la putere a premierului Viktor Orban - sub doua aspecte: "in primul rand, eu am considerat intotdeauna ca trebuie sa respectam Constitutia. Si, in al doilea rand, Basescu si prietenii lui au avut un PR excelent. Stiau ca nu au nicio sansa in plan intern - 88 procente dintre alegatori au votat pentru demiterea lui Basescu. De aceea trebuiau sa faca valuri in exterior. Si au reusit acest lucru".

Victor Ponta a apreciat atitudinea lui Jose Manuel Barroso in ceea ce priveste situatia din Romania.

Aratandu-se optimist ca Uniunea Social Liberala va reusi, la alegerile din 9 decembrie, sa obtina majoritatea absoluta in Parlament, Victor Ponta afirma ca 2013 ar fi momentul potrivit pentru demararea unei reforme a Constitutiei.

In acest context, a subliniat seful guvernului, ar fi de dorit o situatie precum cea din Austria, unde rolul sefului statului, desi ales si el direct de catre populatie, se limiteaza la acela de reprezentare.

Liderul de la Palatul Victoria a tinut sa precizeze ca o eventuala reformare a Constitutiei in acest sens nu ar fi indreptata impotriva lui Basescu, al carui mandat expira in 2014.

"Succesorul sau va trebui insa sa inteleaga ca indatorirea sa nu este aceea de a se amesteca in treburile guvernului, ci de a reprezenta tara si de a media intre taberele politice", a mai aratat Victor Ponta.

#Victor Ponta interviu, #Victor Ponta situatie Romania, #USL reforma Constitutie, #Victor Ponta atributii presedinte , #Guvern